Mainos
Mainos

Norja tiukentamassa pakolaislinjaansa rajusti – käännytys parissa tunnissa

Norja aikoo tiukentaa rajusti pakolaislinjaansa. Maa aikoo perjantaina tehdä kiireellisen lakimuutoksen, jolla pakolaiset voidaan käännyttää Venäjän rajalta jopa parissa tunnissa.

– Toivomme että he eivät enää tule Norjaan sillä mielestämme Venäjä on turvallinen maa ja kukaan joka tulee Venäjältä Norjaan ei saa turvapaikkaa. Heidät palautetaan Venäjälle, toteaa kertoo valtiosihteeri Joran Kallmyr Norjan oikeusministeriöstä.

– Hylkäävä päätös voidaan tämän jälkeen tehdä todella nopeasti. Kyse on tunneista.

Pakolaisia jopa Suomesta

Erityisesti norjalaisia hermostuttaa se, että Venäjä näyttää ohjaavan turvapaikanhakijoita nimenomaisesti Norjaan eikä esimerkiksi Suomeen. Jopa alunperin Suomeen pyrkineitä pakolaisia on kierrätetty Venäjän kautta Norjaan.

– Tilanne on todella kriittinen. Nyt huhutaan 400 ihmisestä jotka ovat olleet tulossa Suomen kautta Norjaan. Pakolaiset ovat tulleet Suomeen ja sitten Venäjän kautta Norjaan. Heille haluan sanoa, että heidät palautetaan ensimmäisellä koneella takaisin Suomeen. He ovat Schengen-pakolaisia. Emme tule koskaan antamaan turvapaikkaa heillekin, Kallmyr kertoo selvästi tuohtuneena.

Puhuvat sujuvaa venäjää

Norjassa ihmetellään nyt miksi niin suuri osa turvapaikanhakijoista puhuu erinomaista venäjää. Syyksi on paljastumassa se että monet heistä ovat asuneet Venäjällä jo pitkään ennen hakeutumistaan turvapaikanhakijaksi tänne Norjaan.

– Monella heistä on Venäjän oleskelulupa, he ovat työskennelleet vuosia Venäjällä ja nyt he ajattelevat että rajamme on auki, mikä ei ole totta. Me palautamme heidät takaisin Venäjälle, Kallmyr painottaa.

Pohjois-Norjan Kirkkoniemelle avattiin tänään uusi 650 henkilön vastaanottokeskus, jonka avajaisiin Kallmyr osallistui. Tilaisuudesta muotoutui varsinainen mediatapahtuma, sillä paikalle saapui kymmenittäin toimittajia Norjasta, Suomesta, Ruotsista ja Venäjältä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme