Mainos
Mainos

Norjalaiset hiihdosta: Pääasia ettei häviä Ruotsille

Norjan penkkiurheilijoita tuntuu yhdistävän sama geeniperintö kuin suomalaisia. Kävi miten kävi niin Ruotsille ei haluta hävitä.

Siksi ruotsalaisten poikkeuksellinen menestys Sotshissa sapettaa Norjassa, joka oli osa Ruotsia vuodeen 1905 saakka.

Tänään iltapäivällä pohjois-norjalaisen Mo i Ranan pikkukaupungin ostoskeskuksessa oli tusinan verran paikkakuntalaisia seuraamassa printtiviestin finaaleja. Kun Suomen miesten kulta oli varmistunut, jotkut norjalaiset hurrasivat ja taputtivat käsiään. He tiesivät, että paikalla oli suomalainen toimittaja, ja useissa haastatteluissa toistui sama huokaus: tärkeintä oli, että Ruotsi ei voittanut.

Kaikki norjalaiset eivät kuitenkaan ole hiihtohulluja kuten etäältä katsoen näyttäisi. Kymmenet ihmiset tekivät ostoksiaan kaikessa rauhassa kisoista piittaamatta, ja kahvilassa naisten iloisen eläkeläisryhmän edustaja Hjördis Hagen kertoi pilke silmäkulmassa, että naiset katsovat hiihtoa vain, jos Norjan voitto on varma.

- Miehet seuraavat olympialaisia siitä riippumatta, hän sanoi.

Norjan hiihtonotkahdus ihmetyttää

Norjan media on ihmetellyt monien varmoina pidettyjen hiihtovoittojen kääntymistä Sotshissa nöyryyttäviksi tappioiksi. On puhuttu kriisiavun tarpeesta sekä kisajoukkueelle että norjalaisyleisölle ja pohdittu notkahduksen syitä. Varmana syntipukkina pidetään voitelutiimiä. Mutta myös urheilijoiden kuntohuipun ajoituksen arvellaan olleen pielessä.

Mo i Ranan liikekeskuksessa pitää myymälää myös paikallinen keskustapuolueen johtomies Knut Skatlan, joka haluaisi nostaa uudelleen urheilun perusarvot kunniaan.

- Ei Norjan tarvitse aina voittaa. Tärkeintä on hieno, tasainen, korkeatasoinen kilpailu.

Ja kun Norjan jääminen sprinttiviestissä ilman mitalia varmistui, Suomen menestystä onnitelleet miehet eivät ripotelleet tuhkaa päälleen.

- Se ei merkitse yhtään mitään. Meillä on jo kahdeksan kultaa, Steinar Berg Hansen myhäili.

Hän myönsi kuitenkin että ruotsalaisille häviäminen sattuu eniten.

"Menestyksen selitys ei ole doping"

Ulkomailla Norjan talviurheilun käsittämätöntä menestystä on selitetty jopa dopingilla, mutta tällaiset syytökset nostavat penkkiurheilijoissa, urheilijoissa ja urheilujohtajissa raivon purkauksia: norjalaiset huippu-urheilijat eivät ole koskaan syyllistyneet luvattomien aineiden käyttöön, sanotaan.

Norjan hiihtoperinteen tutkijat perustelevat lajin suosiota historiallisilla syillä, joiden ansiosta hiihdosta on tullut norjalaisten eniten rakastama harrastus. Holmenkollenin hiihtomuseon johtaja Karin Berg muistuttaa, että Norjan kaltaisessa maassa paras liikkumiskeino on aina ollut hiihtäminen. Suksia tarvittiin metsästyksessä, kuljetuksissa ja yhteydenpidossa.

- Ensimmäinen dokumentoitu hiihtokilpailu järjestettiin Tromsössä vuonna 1843, Berg muistuttaa.

Naparetkeijä Fridtjof Hansen nosti matkakirjoissaan hiihdon kansallisurheiluksi. Myös kuningasperhe on ollut Norjan itsenäisyyden alkuajoista lähtien hiihtoharrastuksen mannekiini.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme