Mainos
Mainos

Norjalaisille sotalapsille maksetaan korvauksia

Norjassa saksalaismiehityksen aikana syntyneet saksalaissotilaiden lapset saavat korvausta lapsuudessaan ja nuoruudessaan kärsimistään nöyryytyksistä. Suurkäräjät esittää, että saksalaissotilaiden jälkeläisille maksettaisiin vähintään 20 000 kruunun eli noin 2500 euron kertakorvaus. Osa parlamentissa olevista puolueista olisi valmis kolminkertaistamaan summan.

Parlamentin mukaan korvaussumma määrättäisiin tapaus kerrallaan, ja äärimmäisissä tapauksissa korvaussumma voisi nousta 200 000 kruunuun eli 25 000 euroon.

Sodan aikana syntyi yli 10 000 "saksalaislasta", joista useimmilla oli saksalainen isä. Heitä ja heidän äitejään kohdeltiin kaltoin: monet lapsista otettiin äideiltään ja sijoitettiin lastenkoteihin, missä heitä usein pahoinpideltiin ja lyötiin laimin.

Norjassa on myös väitetty, että "saksalaislapsilla" olisi tehty lääketieteellisiä kokeita, mutta viranomaiset ovat kiistäneet väitteet jyrkästi.

(MTV3-STT-NTB-TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme