Mainos
Mainos

Norjalaiskylä sai oman talviaurinkonsa

Norjalaisen Rjukanin kylän haave talvisesta valosta on toteutunut, kun tänään otettiin käyttöön kauan suunniteltu auringonvaloa heijastava peilijärjestelmä.

Vaikka Rjukan sijaitsee Etelä-Norjassa, Oslon korkeudella, on kylässä eletty kaamoksen hämärässä syyskuulta huhtikuulle. Aurinko ei ilman apua yllä korkean vuorenharjanteen takaa alas laaksoon.

Auringonvalo heijastetaan nyt kylän pohjoispuolen vuorenrinteeltä peilirakennelman avulla. Kolmella suurella peilillä on pinta-alaa yhteensä 51 neliömetriä. Tietokoneiden ohjaamat peilit heijastavat valon alas Rjukanin keskusaukiolle.

Suurta hetkeä oli todistamassa kylän lähes kaikki 3 500 asukasta. Aurinkolasein ja Norjan lipuin varustautuneina he odottivat kärsivällisesti pilvien väistymistä auringon edestä. Palkintona pitkämielisyydestään rjukanilaiset saivat tuntea kasvoillaan valon ja lämmön.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme