Mainos
Mainos

Norjalaistutkimus: Kahvi pitää terveenä

Norjalaiset hämmästyivät itsekin tutkimustensa tuloksista: kahvia juoneilla vanhuksilla oli jopa neljänneksen pienempi sairastumisriski kuin muilla.

Tuore norjalainen tutkimus osoittaa, että kahvi saattaa olla terveellisempää kuin aiemmin on luultu. Kahvissa on yli 60 prosenttia normaalin norjalaisen ruokavalion sisältämistä antioksidanteista.

Viisi kahvikupillista päivässä näyttäisi ehkäisevän monia vakavia sairauksia. Sitä suuremmalla määrällä ei kuitenkaan ole enää tervehdyttävää vaikutusta.

- Tämä oli uskomattoman yllättävä havainto. Luulin ensin, että olimme tehneet jonkin virheen, sanoo professori Rune Blomhoff.

Oslon yliopiston ravitsemustieteen laitos yritti alun perin selvittää, lisääkö kahvi kuolemanriskiä tiettyihin sairauksiin. Tutkimus perustuu tietoihin 27 000 vanhasta naisesta, joita tarkkailtiin 15 vuoden ajan.

Tulokset olivat päinvastaiset kuin oletettiin: Niillä naisilla, jotka joivat päivässä yhdestä kolmeen kuppiin kahvia, oli 20-25 prosenttia pienempi riski kuin muilla sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä esimerkiksi Parkinsonin tautiin ja Alzheimerin tautiin. Myös keuhko-, maksa- ja munuaissairauksien riski pieneni.

(STT-NTB)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme