Mainos
Mainos

Norjan ex-pääministerillä vaikeuksia päästä USA:han: Edes diplomaattipassiani ei ensin uskottu

Norjan entinen pääministeri Kjell Magne Bondevik on ällistynyt Washingtonin Dullesin lentokentällä viime viikolla saamastaan kohtelusta.

Bondevik on matkalla Yhdysvaltain kongressin isännöimälle kansalliselle rukousaamiaiselle, kun häntä alettiin kuulustella Dullesin lentokentällä. Lentokentällä viranomaiset kyseenalaistivat Bondevikin matkan, sillä hänen passissaan oli merkintä, jonka mukaan hän oli vieraillut Iranissa kolme vuotta sitten. Hän oli tuolloin Iranissa puhumassa ihmisoikeuskonferenssissa. Asiasta kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Odotti kaiken kaikkiaan tunnin

Bondevikia pidettiin noin tunnin ajan tullin huonetilassa, jossa oli muitakin matkustajia Lähi-idästä ja Afrikasta. Bondevik ihmettelee kohteluaan, sillä hänellä oli diplomaattipassi, josta käy ilmi se, että hän on entinen pääministeri.

– Totta kai ymmärrän, että tähän maahan ei haluta terroristeja, mutta diplomaattipassin ja entisen pääministeriyden pitäisi riittää todistukseksi siitä, että en edusta mitään ongelmaa tai uhkaa, Bondevik sanoo haastattelussa.

Hän kertoo, että hänen piti odottaa noin 40 minuuttia kuulustelun alkamista. Kaiken kaikkiaan häntä kuulusteltiin Iranin-matkasta noin 20 minuutin ajan. Lopulta Bondevik pääsi jatkamaan matkaansa. 

Millaisen maineen Yhdysvallat saa? 

– Olin todella yllättynyt ja ärsyyntynyt. Millaisen maineen Yhdysvallat saa, jos näin tapahtuu muillekin kansainvälisille johtajille, ei vain minulle, hän kysyy.

Kjell Magne Bondevik toimi Norjan pääministerinä vuosina 1997-2000 ja 2001-05.

Yhdysvaltain viranomaiset vahvistivat tänään, että presidentti Donald Trumpin määräämä väliaikainen maahantulokielto seitsemän muslimimaan kansalaisille on jäädytetty.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme