Mainos
Mainos

Norjan öljyntuotanto pysähtyy ensi yönä

Norjan öljyntuotanto pysähtyy ensi yönä öljyalan työntekijöiden lakon vuoksi. Asian vahvistaa maan öljy- ja energiaministeriön tiedottaja Håkon Smith-Isaksen, jonka mukaan maan koko öljyntuotanto ja -vienti ajetaan alas hallitusti huomisesta alkaen.

Öljy-yhtiöt sanoivat aiemmin pysäyttävänsä tuotannon, jos Norjan hallitus ei osallistu lakon sovitteluun ennen keskiyötä. Työnantajien ja työntekijöiden järjestöt eivät ole onnistuneet löytämään sopua yli kaksi viikkoa kestäneen lakon lopettamiseksi. Lakon taustalla on taistelu eläkkeistä.

Työnantajan mukaan lakko on maksanut öljyteollisuudelle kymmeniä miljoonia euroja päivässä.

Energian osuus vastaa noin puolta Norjan kaikesta viennistä. Norjassa toimii noin 50 öljyalan yritystä. Niistä suurimpia ovat Statoil, BP ja Royal Dutch Shell.

Viimeksi vastaava sulku on tapahtunut vuonna 1986. Silloin öljyntuotanto oli kolme viikkoa pysähdyksissä ennen kuin hallitus puuttui asiaan.

Lakko on nostanut öljyn hintaa. Euroopan markkinoiden viiteöljyn Brentin keskihinta nousi uutisten jälkeen noin 99 dollariin tynnyriltä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme