Mainos
Mainos

Norjan työväenpuolueen kannatus kohonnut raketin lailla terrori-iskujen jälkeen

Norjan työväenpuolueen kannatus on kohonnut huimasti Oslon ja Utöyan terrori-iskujen jälkeen, kertoo Nationen- ja Klassekampen-lehtien teettämä mielipidemittaus. Oikeiston suosio sen sijaan laski rajusti.

Gallupin mukaan työväenpuolueen kannatus on nyt 40,4 prosenttia eli peräti 11,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä mittauksessa. Yhtä korkeita lukemia puolueelle mitattiin viimeksi vuonna 1985, jolloin Gro Harlem Brundtland johti sen voittoon parlamenttivaaleissa.

Oikeistolle mittaus osoitti jyrkkää alamäkeä. Höyre-puolueen kannatus laski 5,9 prosenttiyksikköä 21,4 prosenttiin ja edistyspuolueen kannatus 5,5 prosenttiyksikköä 16,2:een. Pienempien puolueiden lukemat pysyivät jotakuinkin ennallaan.

Vaalitutkija Hanne Marthe Narud Oslon yliopistosta kuvaili työväenpuolueen nousua hämmästyttäväksi. Hän arvioi, että virta ei ole niinkään käynyt oikealta vasemmalle, vaan että monet oikeiston entisistä kannattajista ovat nyt muuttuneet epävarmoiksi äänestäjiksi.

Norfakta-laitoksen mittaukseen osallistui tuhat ihmistä 2.-3. elokuuta.

(MTV3 - STT - NTB)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme