Mainos
Mainos

Nöyryytetty Trump sai ymmärrystä Venäjän valtionmedialta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sai torstaina ymmärrystä Venäjän valtion tiedotusvälineissä. Monessa kirjoituksessa ja kommentissa Trump kuvattiin järjestelmän uhriksi, koska hän joutui taipumaan Yhdysvaltain kongressin edessä.

Trump allekirjoitti pakotteita koskevan lain vastahakoisesti eilen keskiviikkona. Radio Sputnikin toimittaja muistutti, että Trump taisteli pitkään sanktioita vastaan.

– Kongressin kumpikin huone ajoi Trumpin nurkkaan, josta saattoi päästä pois vain nostamalla kädet ylös”, toimittaja kirjoitti Ria Novostin sivuilla.

– Mutta pääasia on, ettei hänen käsiään ole sidottu.

Venäläismediassa toistuivat maan johdon näkemykset siitä, että Yhdysvalloissa leviää nyt Venäjän-vastainen hysteria. Presidentti Vladimir Putin sanoi viime viikolla Helsingissä, että Venäjä on Yhdysvaltojen sisäpoliittisten kiistojen uhri.

Russia Todayn kommentaattori katsoi Trumpin hävinneen, koska hän joutui luovuttamaan valtaa kongressille. Ulkopolitiikka on perinteisesti presidentin toimintakenttää, ja nyt pakoteet rajoittavat Trumpin valtaa päästä niistä eroon.

– Tämä on merkittävä isku Trumpille, mutta toistaiseksi tappio on taktinen, ja myöhemmin tilanne voi muuttua, hän sanoi Ria Novostin sivuilla.

Virallisen Venäjän pää-äänitorvena toimi torstaina pääministeri Dmitri Medvedev. Myös hänen mielestään Trump toimi pakon edessä.

– Yhdysvaltojen järjestelmä veti Trumpia nenästä, Medvedev kirjoitti Facebookissa.

EU ja Venäjä samassa veneessä

Medvedev piti toivoa Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden paranemisesta menetettynä. Pääministeri tulkitsi pakotteet myös kauppasodan julistukseksi Venäjää vastaan.

Venäläismediat antoivatkin tilaa Euroopan unionin näkemyksille uusista pakotteista, koska ne asettavat Venäjän ja EU:n tietyllä tapaa samaan veneeseen. EU on ollut pakotteista huolissaan, koska niiden pelätään vaikeuttavan Euroopan energiansaantia.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä ei kuitenkaan aio ryhtyä enää uusiin vastatoimiin edustustojen väenvähennysten lisäksi. Venäjä vaatii Yhdysvaltoja vähentämään diplomaattisten edustustojensa työntekijöiden määrää yli 700:lla.

Yhdysvaltojen pakotteet kohdistuvat muun muassa Venäjän energiasektoriin ja aseteollisuuteen. Öljy-yhtiö Rosneftin johtaja Igor Setshin sanoi olevansa pahoillaan siitä, että yhdysvaltalaisyhtiö Exxon Mobil sai viime kuussa miljoonasakot jo aiemmin asetettujen Venäjä-pakotteiden rikkomisesta. Samalla hän oli kuitenkin tyytyväinen.

– Pakotteet alkavat toimia niiden asettajia vastaan. Se on hyvä asia.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja kyseli kitkerästi, onko maailmassa vielä jotain, josta Venäjää ei syytetä.

– Jotkin amerikkalaisviranomaiset antoivat ymmärtää, että (Trumpin allekirjoittama) laki voi rohkaista Venäjää tekemään yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Minusta se on kyllä omituinen tapa rohkaista, hän sanoi Venäjän Ykköskanavan mukaan.

 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot