Mainos
Mainos

Nuori nainen löydettiin surmattuna, kengänpohjissa oli lunta sulalla säällä – harvinainen murha järkyttää koko Islantia

20-vuotiaan Birnan murha on järkyttänyt syvästi Islantia. Maata, jossa murhat ovat erittäin harvinaisia. Ja varsinkin sellaiset kuin Birnan murha oli. Kaunis, naapurintyttömäinen nainen siepataan kadulta baari-illan jälkeen ja löydetään viikkoa myöhemmin murhattuna syrjäiseltä rannalta.

Parikymppinen Birna Brjansdottir hoiperteli aamuviideltä äänekkään baari-illan jälkeen kebab-annos kädessään pitkin Reykjavikin katua. Kadulla oli paljon ihmisiä ja Birnan viimeiset hetket tallentuivat myös valvontakameroihin.

Paikallisten mukaan ei ole mitenkään epätavallista, että äänekkäiden illanviettojen jälkeen ihmiset juttelevat toisilleen kadulla, tutustuvat toisiinsa, kutsuvat vieraitakin jatkoille koteihinsa ja jopa liftaavat vieraiden kyydillä.

Taksien sijaan tavataan käyttää Uberin tyylistä Skutlarar-palvelua. Se on Facebookissa oleva ryhmä, jonka kautta kysellään kyytiä paikasta toiseen.

Niin turvallista elo on ollut pienessä saarivaltiossa. Kunnes tammikuun 14. päivänä tyttö nimeltä Birna ei palannut enää koskaan kotiin. 

Tapaus on järkyttänyt islantilaisia, sillä 330 000 asukkaan saarivaltiossa kirjataan murhia vuosittain keskimäärin vain 1,8 kappaletta. Suurimpaan osaan tapauksista liittyy jollain tapaa joko alkoholi tai mielenterveysongelmat.

Miksi kengissä oli lunta?

Baari-illan jälkeen Birnan kuva alkoi levitä kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa. Birnan äiti oli suunniltaan huolesta: missä oli hänen tyttärensä? Tunnollinen Birna, joka oli aina online, joka aina soitti.

Kuvassa kaunis nuori nainen katsoo suurilla silmillään suoraan kohti ja hymyilee.

Mitä hänelle tapahtui?

Valvontakameran kuvissa poliisi näki punaisen Kia Rio -auton, joka kiinnitti huomion. Birna nähtiin viimeisiä kertoja elossa kyseisen auton lähellä.

Kun katoamisesta oli kulunut jo päiviä, löydettiin tytön Doc Martens –kengät Hafnarfjörðurin satamasta. Birnan puhelin oli jäljitetty aiemmin samaan satamaan. Kengänpohjissa oli lunta, vaikkei lähistöllä ollut lainkaan lumista.

Satamassa oli ollut Grönlannista tullut Polar Nanoq -troolari, ja poliisi huomasi yhtäläisyyden: Troolarin vieressä oli ollut sama punainen Kia Rio, puoli tuntia sen jälkeen, kun se oli ollut kadulla. Vuokra-auto oli ollut vuokrattuna troolarin henkilökunnalle.

Ongelmana oli, että troolari oli jo lähtenyt satamasta. Ainoa vaihtoehto oli lähettää perään poliisin helikopteri ja sinne kyytiin kuusi Islannin poliisin erikoisjoukkojen jäsentä.

Erikoisjoukot laskeutuivat troolariin

Erikoisjoukot ovat Islannissa ainoita aseellisia poliiseja. Helikopteri saavutti troolarin, joukot laskeutuivat alukselle ja ottivat sen haltuunsa. Suunta käännettiin takaisin kohti Reykjavikia ja kaksi miestä pidätettiin. Miehet kiistivät osallisuutensa Birnan murhaan.

Punaisesta Kia Riosta kuitenkin löytyi Birnan verta. Ruumis löytyi huuhtoutuneena Reykjanesin rannalta, yli 40 kilometrin päästä katoamispaikalta.

Ruumis löydettiin vasta, kun oli kulunut viikko ja kun etsintöihiin oli osallistunut yli 700 vapaaehtoista. Etsinnät ja poliisioperaatio olivat suurimmat Islannissa vuosikymmeniin.

Vieläkään ei tiedetä, mitä tapahtui tytön viimeisinä hetkinä. 25- ja 30-vuotiaita miehiä on kuulusteltu. Poliisi ei kuitenkaan vielä kerro tarkempia tietoja tapauksesta. 

Birnan murha on järkyttänyt pientä maata, jota jokainen siellä asunut on pitänyt lintukotona. Kynttilät syttyivät ruumiin löytymisen jälkeen ihmisten ikkunoille sekä Islannissa että Grönlannissa.

Vaikka paikalliset sanovat, että pelätä ei saa, silti heitä pelottaa. Moni sanoo, ettei enää kävele yksin yöllä kotiin baarista. Että ottaa taksin tai kulkee jonkun kanssa kaksin.

Tai kuten Iceland Monitor -lehdelle kirjoittanut Anna Margret Bjornsson sanoo: Pelkään, että Birnan murha on muuttanut asioita. Se on muuttanut sitä tunnetta, mikä minulla on palatessani baarista kotiin yöllä. Minun 16-vuotias tyttäreni sanoo, ettei tulevaisuudessa aio kävellä yksin kotiin.

Koska Birna olisi voinut olla kuka vain islantilaisista: sinä itse, tyttäresi tai naapurin aurinkoinen tyttö.  

Lähteet: BBC, Iceland Monitor, The Guardian, Islannin poliisi

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme