Mainos
Mainos

NY Times: Venäjä tarkkailee kaupankäynnille elintärkeitä tietoliikennekaapeleita – USA huolissaan

Yhdysvallat on huolissaan Venäjän lisääntyneestä aktiivisuudesta merenalaisten tietokaapeleiden lähellä, kertoo New York Times -lehti.

Lehden mukaan Venäjä operoi yhä useammin sukellusvenein ja sotalaivoin tietoliikennekaapeleiden läheisyydessä. Kaapelit ovat elintärkeitä kansainvälisille internetyhteyksille, ja tämän takia Yhdysvaltojen tiedustelu- ja sotaviranomaiset ovat huolestuneet siitä mahdollisuudesta, että Venäjä suunnittelee hyökkäävänsä merikaapeleihin tarvittaessa.

– Minua huolettaa jokaisena päivänä se, mitä venäläiset saattavat tehdä, sanoo Yhdysvaltain Tyynenmeren laivaston sukellusveneistä vastaava kontra-amiraaliFrederick J. Roegge lehdessä, mutta ei tarkentanut huolenaiheitaan.

Lehden arvion mukaan valokuitukaapeleiden kautta liikkuu valuuttaa ja kaupankäyntitietoja päivittäin miljardien dollareiden arvosta. Suurin osa maailman ihmisistä on nykyään riippuvainen näiden kaapeleiden välittämistä tiedosta.

NY Timesin eurooppalaisen diplomaattilähteen mukaan Venäjän aktiivisuus merellä on verrattavissa kylmän sodan aikaiseen toimintaan. Lisäksi lehti kertoo, että Yhdysvaltojen turvallisuusministeriö on luokitellut New Yorkin, Miamin ja Los Angelesin edustalla kulkevat merikaapelit kriittisten infrastruktuurien joukkoon.

Tällä hetkellä ei ole mitään todisteita siitä, että kaapeleita olisi uhattu kenenkään toimesta.

NY Timesin mukaan Venäjä on kuitenkin lisännyt aktiivisuuttaan napa-alueilla ja samaan aikaan Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ovat salamyhkäisiä siitä, miten Venäjää ja etenkin kaapeleita seurataan. 

– On olemassa riski, että mikä tahansa maa voi vahingoittaa kaapeleita täysin huomaamatta. Siihen ei tarvita sota-aluksia, vain kaapelien leikkausvälineitä”, sanoo Yhdysvaltain puolustusvoimien tutkimushanketta taannoin johtanut Michael Sechrist.

Putinin voimannäyttö

Venäjän vilkastunutta toimintaa merialueilla pidetään yhteensopivana Krimin, Ukrainan ja Syyrian operaatioiden kanssa. Presidentti Vladimir Putinin uskotaan haluavan esitellä Venäjän asevoimien kykyjä merellä, maassa ja ilmassa.

Pentagon ja Yhdysvaltain vakoilusta vastaavat elimet eivät suostu kommentoimaan suoraan Venäjän vilkastunutta toimintaa. Aiheeseen liittyvät tiedot ovat salaisia. Salaisuuksiin kuuluu se, millä tavoin Venäjää nyt tarkkaillaan ja miten nopeasti kaapelit korjataan, jos ne vioittuvat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme