Mainos
Mainos

Comey pyysi lisärahaa Venäjä-tutkintaan vain päiviä ennen potkujaan – "Perustelut irtisanomiselle ontuvat"

Liittovaltion poliisin FBI:n erotettu johtaja James Comey pyysi vain päiviä ennen potkujaan lisärahaa Venäjän vaikutusyritysten selvittämiseksi USA:n presidentinvaaleissa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irtisanoi Comeyn eilen paikallista aikaa.

New York Times perustaa tiedon kolmen asiasta perillä olevan viranomaisen haastatteluun. Lehden mukaan Comey pyysi rahan lisäksi myös lisää työvoimaa selvitystyöhön. Lähteet kertovat, että Comey esitti pyyntönsä viime viikolla ja se oli osoitettu apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinille.

Rosenstein on kirjoittanut asiasta muistion, jota on käytetty Comeyn erottamisen perustelemiseen. Muistion mukaan potkujen päällimäinen syy oli Comeyn toiminta, kun tämä suositteli julkisesti, ettei demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia aseteta syytteeseen sähköpostien takia.

MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kommentoi asiaa Seitsemän uutisissa ja kertoi, ettei selitystä irtisanomisen syystä pidetä uskottavana. 

– Siihen ei uskota, sillä Trump on aiemmin ylistänyt FBI:n johtajan rohkeutta kyseisessä tutkinnassa. Toinen syy epäilyille on se, että Comey johti tutkintaa, joka selvitti Venäjän yhteyksiä Trumpin kampanjaan sekä maan mahdollisia vaikutusyrityksiä USA:n presidentinvaaleissa. Iso kysymys täällä on nyt se, että mitä Comey on saanut selville tai mitä kulisseissa tapahtui, jotta Trump päätyi näin radikaaliin ratkaisuun.

CNN on kertonut Valkoisen talon lähteisiinsä viitaten, että Trump saattoi päättää Comeyn erottamisesta jo viikko sitten. CNN:n mukaan potkusuunnitelmista ei kuitenkaan kerrottu juuri muille kun Rosensteinille ja oikeusministeri Jeff Sessionsille, joiden tehtäväksi jäi löytää perustelut Comeyn potkuille.  

Karppisen mukaan tilanteesta ollaan huolestuneita niin demokraattien kuin republikaanienkin puolella.

– Demokraatit pelkäävät, että tämä hidastaa tutkintaa, joka saattaa olla jopa kohtalokas Trumpin kannalta. He vaativat itsenäisen erillissyyttäjän etsimistä tutkintaa edistämään. Osa republikaaneista on puolestaan huolissaan siitä, että tämä päätös kääntyy Trumpia itseään vastaan, koska presidentti näyttää asettuvan lain yläpuolelle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme