Mainos
Mainos

Nyt meni oudoksi: Mereen uppoavan saarivaltion pinta-ala onkin kasvanut?

Tyynellämerellä sijaitsevaa Tuvalun saarivaltiota on pidetty paikkana, joka tulee katoamaan mereen ilmastonmuutoksen myötä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan asia ei ole kuitenkaan aivan niin yksinkertainen, sillä saarten pinta-ala on itse asiassa kasvanut ajan mittaan. Asia paljastui kun saarista otettuja ilmakuvia ja satelliittikuvia vertailtiin vuosien 1971 ja 2014 välisellä ajanjaksolla.

Japan Times kertoo Aucklandin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan Tuvalun pinta-alan kasvu johtuu niiden ”geologisesta dynaamisuudesta”. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi myrskyjen kasaamat sedimenttikerrostumat toimivat vastapainona veden kohoamisen aiheuttamalle eroosiolle.

Tästä huolimatta ilmastonmuutos on edelleen yksi suurimmista Tuvalua kohtaavista uhkista. Tutkimuksen väitteiden mukaan sen tulokset antavat kuitenkin viitteitä siitä, että kaikki Tuvalun kodit eivät ole välttämättä tuhoon tuomittuja ja että luovat ratkaisut ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ovat mahdollisia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme