Mainos
Mainos

NYT: Pohjois-Korea hankki mustasta pörssistä ukrainalaisia rakettimoottoreita, joilla on yhteyksiä Venäjään

Pohjois-Korea onnistui tekemään mannertenvälisen ohjuskokeen, koska maa oli hankkinut laittomilta markkinoilta tehokkaita rakettimoottoreita, kertoo sanomalehti New York Times. Moottorit olivat todennäköisesti peräisin ukrainalaiselta tehtaalta, jolla on yhteyksiä Venäjän ohjusohjelmaan.

Lehden tiedot perustuvat maanantaina julkaistuun asiantuntija-analyysiin sekä Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden tekemiin salaiseksi luokiteltuihin arvioihin.

Asiantuntijat tutkivat valokuvia, joissa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tutki uusia rakettimoottoreita. Asiantuntijat tulivat siihen tulokseen, että moottorit polveutuvat malleista, jotka aikoinaan käytettiin Neuvostoliiton ohjuksissa.

Uudet tiedot voivat New York Timesin mukaan auttaa selventämään, miksi Pohjois-Korea yllättäen onnistui ohjuskokeessa, kun maa aiemmin oli epäonnistunut useasti.

Lehden mukaan tiedot ovat merkittäviä myös siitä syystä, että tähän asti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut Pohjois-Korean saavan taloudellista ja teknologista tukea ainoastaan Kiinalta. Trump ei ole koskaan syyttänyt Ukrainaa tai Venäjää. Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson kuitenkin viittasi sekä Kiinaan että Venäjään Pohjois-Korean "pääasiallisina taloudellisina mahdollistajina" Pohjois-Korean viimeisimmän ohjuskokeen jälkeen viime kuussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme