Mainos
Mainos

NYT: Trumpin hallinto panttaa merkittävää ilmastoraporttia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen hallintonsa saattavat estää tänä vuonna valmistuneen ilmastoraportin julkaisemisen, ennakoi New York Times.

Lehden tietojen mukaan Trumpin hallinnon hyväksyntää odottavassa raportissa muun muassa sanotaan, että lämpötila Yhdysvalloissa viime vuosikymmeninä on ollut korkeampi kuin kertaakaan viimeisen 1500 vuoden aikana.

Raportin tekemisessä mukana ollut texasilainen professori Katharine Hayhoe kutsui raporttia johtopäätöksineen "merkittävimmäksi koskaan tehdyksi ilmastoraportiksi". Hän uskoi monien muiden raportin tekijöiden tavoin, ettei Trumpin hallinto julkaise omia ilmastonäkemyksiään täysin kiistävää raporttia.

Yhdysvaltojen kansallinen tiedeakatemia on jo hyväksynyt raportin ja odottaa nyt hyväksyntää sen julkaisulle Trumpin hallinnolta. Lisäksi myös eri virastojen täytyy hyväksyä raportti 13. elokuuta mennessä. Yksi näistä virastoista on Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto EPA, jonka johtaja on ilmastonmuutosskeptikkona tunnettu Scott Pruitt.


Raportti haastaa Trumpin hallinnon näkemyksen

Raportin haltuunsa saaman New York Timesin mukaan raportti kumoaa Trumpin hallinnon näkemyksen siitä, että on epäselvää, vaikuttaako ihmisten toiminta ilmastonmuutokseen. Raportin mukaan on erittäin todennäköistä, että yli puolet globaalista keskimääräisestä lämpötilan noususta sitten vuoden 1951 voidaan liittää ihmisten toimintaan.

Raportti on osa kansallista ilmastoarviointia, jonka kongressi on määrännyt tehtäväksi neljän vuoden välein.


Yhdysvallat vetäytymässä Pariisin ilmastosopimuksesta

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla virallisesti YK:lle aikeistaan vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump ilmoitti vetäytymisestä kesäkuun alussa. Hän sanoi tuolloin, että Yhdysvallat aikoo neuvotella sopimuksen uudestaan siten, että se olisi reilumpi Yhdysvalloille.

Pariisin sopimus velvoittaa Yhdysvaltoja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 26–28 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Trump perusteli sopimuksesta lähtöä muun muassa sillä, että sopimus tulee liian kalliiksi Yhdysvalloille. Trump on myös sanonut pitävänsä ilmastonmuutosta huijauksena.

Trumpin linja näkyy eri puolilla maan hallintoa. Brittilehti Guardian paljasti eilen, että Yhdysvaltojen maatalousministeriössä työntekijöitä on kehotettu välttämään ilmastonmuutos-termin käyttöä. Guardianin haltuun saamien sähköpostien mukaan virkamiehiä kehotetaan puhumaan sen sijaan äärimmäisistä sääilmiöistä.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme