Mainos
Mainos

Obama haluaa jälleen saada USA:n aseväkivallan kuriin: Nyt riittää

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vaati lauantaina aseväkivallan saamista kuriin Coloradon osavaltiossa tehdyn hyökkäyksen jälkeen.

Kolme ihmistä sai surmansa ja yhdeksän haavoittui, kun aseistautunut mies avasi tulen perhesuunnitteluklinikalla Colorado Springsin kauppungissa.

– Meidän on tehtävä jotakin sille, että armeijatyylisiä aseita on helposti saatavilla kaduilta niille, joiden niitä ei kuulu käyttää. Piste. Nyt riittää, Obama sanoi lausunnossaan.

Obaman mukaan perhesuunnitteluklinikalla panttivankeja ottaneella miehellä oli ollut rynnäkkökivääri.

Viisi tuntia kestäneen piiritystilanteen jälkeen syylliseksi epäilty antautui. Hänen uskotaan toimineen yksin.

Epäilty on 57-vuotias mies Etelä-Carolinan osavaltiosta. Häntä on määrä kuulustella viikonloppuna.

Vielä ei tiedetä, miksi hyökkäyksen kohteeksi valikoitui Planned Parenthood -järjestölle kuuluva perhesuunnitteluklinikka. Yksi mahdollinen motiivi on, että klinikalla tehdään muun muassa raskaudenkeskeytyksiä.

Aseistautunut mies meni rakennukseen perjantaina puoliltapäivin paikallista aikaa. Kun poliisi saapui paikalle, hän tulitti heitä ikkunasta.

Rakennuksen evakuointia vaikeutti se, että ampuja oli jättänyt rakennuksen ulkopuolelle laukkuja, jotka piti ensin tarkistaa mahdollisten räjähteiden varalta.

Muiden klinikoiden valvontaa kiristetty 

Abortin vastustajat ovat aiemmin hyökkäilleet Planned Parenthoodia vastaan. Järjestön klinikoita on muun muassa yritetty polttaa. 

Colorado Springsissä järjestö oli muuttanut uuteen, turvallisempaan rakennukseen vasta muutama vuosi sitten. Klinikalla on muun muassa turvahuone, johon osa paikalla olleista pelastautui.

– Olemme tyytyväisiä, että omat turvatoimemme toimivat, sanoi Planned Parenthoodin paikallishaaran johtaja Vicki Cowart

Hän vakuutti, etteivät iskut vaikuta järjestön työhön.

– Kuten monet amerikkalaiset, olemme huolissamme ääriainesten luomasta myrkyllisestä ilmapiiristä, joka ruokkii kotimaista terrorismia Yhdysvalloissa. Me emme koskaan lopeta tarjoamasta hoitoa turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä, jota miljoonat ihmiset tarvitsevat ja johon he luottavat, Cowart sanoi.

Ainakin New Yorkissa poliisi lisäsi valvontaa järjestön klinikoiden läheisyydessä hyökkäyksen jälkeen. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme