Mainos
Mainos

Obama keventää tietovuotaja Manningin tuomiota – vapaaksi 35 vuoden vankeudesta jo toukokuussa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keventää tietovuotaja Chelsea Manningin tuomiota.

Tausta:

- Chelsea Manningista tuli kiistelty sankari aktivisteille ja roisto Yhdysvaltain hallitukselle, kun hän vuoti yli 700 000 salaista asiakirjaa verkkosivusto Wikileaksille. Manning tuomittiin teostaan 35 vuodeksi vankeuteen.  
- Manning liittyi armeijaan vuonna 2007 ja palveli Irakissa tiedusteluanalyytikkona. Työnsä takia hänellä oli pääsy armeijan tietoverkkoon.  
- Manning otettiin kiinni vuoden 2010 toukokuussa sen jälkeen, kun hän oli vuotanut Yhdysvaltain armeijan asiakirjoja, kuten kohuvideon Yhdysvaltojen tekemästä helikopteri-iskusta Bagdadissa.  
- Manning myönsi vuotaneensa asiakirjat Wikileaksille. Hän on sanonut asiakirjojen vuotamisen motiiviksi totuuden paljastamisen.  
- Transsukupuolinen Manning tuomittiin vankilaan vuonna 2013, jolloin hän vielä kantoi nimeä Bradley Manning. Tuomion jälkeen Manning ilmoitti pitävänsä itseään naisena ja sai myöhemmin luvan muuttaa nimensä ja saada hormonihoitoa.  
- Tästä huolimatta Manning on kärsinyt vankeusrangaistustaan ainoastaan miehille tarkoitetussa armeijan laitoksessa Kansasissa. Viime vuonna Manning yritti kahdesti itsemurhaa ja ryhtyi nälkälakkoon syyskuussa. Lakko päättyi viisi päivää myöhemmin, kun armeija suostui Manningin haluamaan leikkaukseen.  
- Manningin on määrä vapautua toukokuussa, sillä presidentti Barack Obama lyhensi hänen tuomiotaan tiistaina.  

35 vuodeksi vankeuteen tuomittu Manning vapautetaan BBC:n mukaan jo toukokuun 17. päivä.

Manning tuomittiin vuonna 2013 yli 700 000 salaisen asiakirjan vuotamisesta Wikileaksille. Hänen oli aiemmin määrä vapautua vasta vuonna 2045.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme