Mainos
Mainos

Obama toivoo Trumpin pysyvän lujana Venäjä-suhteissa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskittyivät torstaina ylistämään toisiaan yhteisessä tiedostustilaisuudessa Berliinissä. Lämminhenkinen tapaaminen on samalla Obaman jäähyväisvierailu Saksaan Yhdysvaltain presidenttinä. 

– Voin vain sanoa, että liittokansleri Angela Merkel on ollut loistava kansainvälinen kumppani, joka on osoittanut tinkimättömyyttä ja rehellisyyttä samalla huomaten, että hyvään johtajuuteen kuuluu myös muun maailman ottaminen huomioon, Obama ylisti illan emäntää. 

Obama sanoi myös, että hän voisi saksalaisena äänestää Merkeliä. 

– Hänen itsensä on päätettävä, asettuuko hän vielä ehdolle. Mutta jos olisin saksalainen ja voisin äänestää, saattaisin tukea häntä, Obama vakuutti. 

"Ei sopimuksia mihin tahansa hintaan" 

Obama sanoi myös uskovansa, että hänen seuraajansa Donald Trump on täysin sitoutunut sotilasliitto Natoon ja sen velvoitteisiin. Trumpin Venäjä-suhteista Obamalla sen sijaan oli myös kriittistä sanottavaa. 

– Toivon, että hän pysyy lujana tilanteissa, joissa Venäjä hairahtuu normeistamme ja kansainvälisistä sopimuksista, Obama sanoi. 

Esimerkkeinä tästä Obama mainitsi Syyrian ja Ukrainan konfliktit.  

– Meidän ei tule vain pyrkiä sopimuksiin Venäjän kanssa tilanteissa, joissa se vahingoittaa ihmisiä tai loukkaa kansainvälisiä normeja ja jopa jättää pienet maat haavoittuviksi tai luo pitkäkestoisia ongelmia, kuten Syyriassa, Obama evästi 

Vaalikampanjansa aikana Trump mainitsi useaan otteeseen ihailevansa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia

Mielipidemittausten mukaan enemmistö saksalaisista ei olisi halunnut Donald Trumpia Valkoiseen taloon. ZDF-kanavan kyselyssä viime viikolla kaksi kolmasosaa sanoi pelkäävänsä, että suhteet kärsivät, kun hallinto Yhdysvalloissa vaihtuu. Kolme viidestä uskoi, että kansainväliset konfliktit lisääntyvät Trumpin kaudella. 

Obaman jäähyväiskiertueen ohjelma jatkuu perjantaina tapaamisella, johon osallistuvat myös Britannian, Ranskan, Italian ja Espanjan johtajat.   

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme