Mainos
Mainos

Obama: Yhdysvallat kasvattaa tukeaan Irakille

Yhdysvallat lupasi torstaina lisätukea Irakille, jonka taistelut Isis-kapinallisia vastaan jatkuvat.

Presidentti Barack Obaman mukaan Yhdysvallat on valmis lähettämään Irakiin varusteita ja 300 armeijan neuvonantajaa kouluttamaan hallituksen joukkoja.  

Obama sanoi torstai-iltana Suomen aikaa pitämässään tiedotustilaisuudessa olevansa myös valmis kohdennettuihin sotatoimiin Irakissa tarpeen vaatiessa. Yhdysvallat ei kuitenkaan aio palata taistelemaan Irakiin.  

Irak pyysi keskiviikkona Yhdysvalloilta ilmatukea taistelussa Isis-kapinallisia vastaan ja vetosi pyynnössään maiden väliseen turvallisuussopimukseen.  

Taistelut Baijissa jatkuivat  

Irakin hallituksen joukot ja sunnikapinalliset jatkoivat torstaina taisteluaan muun muassa Baijin suuren öljynjalostamon hallinnasta Bagdadin pohjoispuolella. Taistelut nostivat öljyn hinnan korkeimmilleen yli yhdeksään kuukauteen.  

Pääministeri Nuri al-Malikin edustaja ehti ilmoittaa puolenpäivän aikaan, että hallituksen joukot ovat saaneet öljynjalostamon kokonaan hallintaansa. Silminnäkijän mukaan taistelut kuitenkin jatkuivat.  

Shiia-johtoisen hallituksen joukot ovat luovuttaneet laajoja alueita sunnikapinallisille viime viikosta lähtien, jolloin kapinalliset aloittivat hyökkäyksensä.  

Hallituksen joukot ovat onnistuneet lähinnä vain hidastamaan kapinallisia. Torstaina hallitus ilmoitti, että se maksaa taisteluun "kuumilla alueilla" osallistuville noin 150 dollaria viikolta, eli noin 110 euroa.  

Saudi-Arabia tyrmäsi Irakin väitteet  

Irak on toistuvasti syyttänyt sunnijohtoisia naapurimaitaan kapinallisten tukemisesta. Saudi-Arabia tyrmäsi väitteet torstaina.  

– Irakin pääministeri syyttää (Saudi-Arabian) kuningaskuntaa terrorismin tukemisesta, mikä on naurettava syyte, sillä Saudi-Arabia on kriminalisoinut terrorismin ja erityisesti (sunnikapinallisten) Isis-järjestön toiminnan, sanoi ulkoministeri Saud al-Faisal Jeddassa Islamilaisten maiden yhteistyöjärjestön kokouksessa.  

Al-Faisalin mukaan shiialainen pääministeri Nuri al-Maliki on vastuussa Irakin tilanteesta, sillä hän on omalla toiminnallaan aiheuttanut sunnien nousun kapinaan.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme