Mainos
Mainos

Obama yhä huolissaan Yhdysvaltain tulevaisuudesta – "Trump joutuu pian kasvokkain todellisuuden kanssa"

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama myöntää olevansa yhä huolissaan USA:n tulevaisuudesta seuraajansa Donald Trumpin presidenttikaudella.

Obama kommentoi asiaa ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan sitten republikaaniehdokkaan vaalivoiton.

Obama sanoi, että Trump vaikuttaa kuitenkin enemmän pragmaatikolta kuin idealistilta. Obama sanoi tämän piirteen olevan Trumpille hyödyksi, kunhan Trumpilla on presidenttikaudellaan ympärillään hyvä tiimi ja selkeä käsitys maan suunnasta.

– Olenko huolissani? Ehdottomasti. Totta kai olen huolissani. Hän (Trump) ja minä olemme eri mieltä hyvin monista asioista, Obama sanoi.

– Mutta Yhdysvaltain hallinto ja demokratiamme eivät ole pikavene, ne ovat valtamerilaiva, Obama sanoi viitaten vertauksella aikaan, jonka suuret suunnanmuutokset yhteiskunnassa vaatisivat.

Obama: Todellisuus tulee Trumpille pian vastaan

Obama myös neuvoi, ettei kannata ajatella liian pahaenteisesti, sillä hänen seuraajansa joutuu nopeasti kasvokkain todellisuuden kanssa, jos tämä yrittää toteuttaa kaikkein kiistanalaisimmat vaalilupauksensa.

Nykyisen presidentin mukaan kolmen miljoonan siirtolaisen karkottaminen, Naton ja Japanin kanssa tehtyjen puolustussopimusten repiminen hajalle sekä kansainvälisten sopimusten purkaminen eivät ole niin yksinkertaisia asioita kuin aggressiivinen ja röyhkeä retoriikka. 


– Huolimatta siitä, mitä olettamuksia ja kokemuksia hän (Trump) tuo tähän toimistoon, tällä toimistolla on tapana havahduttaa (todellisuuteen), Obama sanoi. 

– Todellisuudella on tapana puolustaa itseään, presidentti jatkoi.

Obaman mukaan Trump on jo ilmaissut sitoutumisensa Natoon. Tämä on Obaman mukaan jo ristiriidassa Trumpin vaalikampanjan aikaisten puheiden kanssa. 

Puhe kääntyi myös Obaman omiin vaalilupauksiin, joista yksi oli Guantanamo Bayn vankileirin sulkeminen. Nyt, kun Obamalla on enää viikkoja jäljellä kaudestaan, hän myönsi, ettei pysty sulkemaan "sitä pahuksen paikkaa".

"Meidän täytyy tehdä töitä ruohonjuuritasolla" 

Obama sanoi, ettei halua liiaksi neuvoa demokraateille, miten puolue voisi yrittää toipua viimeaikaisista tappioistaan.

Hän sanoi uskovansa, että puolue haluaa kuulla uusia ääniä ja uusia ideoita. Silti väistyvä presidentti antoi muutaman neuvon omalle puolueelleen. 

– Meidän täytyy mitellä kaikkialla. Meidän täytyy mennä kaikkialle. Meidän täytyy tehdä töitä ruohonjuuritasolla, hän sanoi viitaten Iowan osavaltioon, jossa hän itse voitti aikoinaan ja demokraattien tämänkertainen presidenttiehdokas Hillary Clinton hävisi pahoin.

– Voitin Iowassa, koska käytin 78 päivää käyden siellä jokaisessa pienessä kylässä ja markkinoilla.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme