Mainos
Mainos

Obaman suurlähettiläät ihan pihalla: ”Olisit lukenut edes Wikipediasta”

Yhdysvalloissa kummastellaan presidentti Barack Obaman suurlähettiläsnimityksiä. Viime aikoina edustustehtäviin on valittu henkilöitä, joilla ei ole minkäänlaista ulkopolitiikan tai kansainvälisen politiikan tuntemusta.

Esimerkiksi Norjaan lähetettiin suurlähettiläs, joka ei edes tiennyt Norjan olevan kuningaskunta.  Liikemies George Tsunis oli tiennyt nimityksestään jo pitkään. Senaatin edessä niin hän munasi kuitenkin itsensä pahasti tietämättömyydellään. 

Tsunis esimerkiksi luuli, että Norjassa on presidentti.  Maan poliittisista puolueista hänellä ei ollut mitään tietoa.

Mieheltä kysyttiinkin, että eikö tämä olisi voinut lukea edes Wikipedian tietoja Norjasta ennen tulemistaan senaatin eteen.  Kaikesta huolimatta nimitys hyväksyttiin. 

Pian nimityksen jälkeen norjalaiset laittoivat Edward Snowdenin ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi, mikä saattoi hyvinkin olla norjalaisten tapa osoittaa mieltään Obaman hallintoa vastaan.

Argentiinaan puolestaan lähetettiin suurlähettiläs Noah Mamet, jolla ei myöskään ollut perustietoja maasta. Mamet oli niin ikään odottanut nimityskuulemiseen pääsyä yli puoli vuotta, mutta ei ollut sinä aikana vaivautunut opiskelemaan tai käymään edes maassa.

Uuteen-Seelantiin lähetettiin entinen pesäpallotähti, joka oli lahjoittanut liki puoli miljoonaa Obaman vaalikassaan. Unkarin uusi suurlähettiläs oli edellisessä ammatissaan Kauniit ja Rohkeat –ohjelman tuottaja. Unkarilaiset eivät ole olleet nimityksestä kovinkaan mielissään.

Rahalla saa lähettiläsnimityksen

Yhdysvalloissa suurlähettilääksi pääsee kahta eri tietä: On uradiplomaatteja, jotka ovat opiskelleet valtiotieteitä, työskennelleet ulkoministeriössä ja saaneet maakohtaista koulutusta ulkoministeriön omassa koulussa, joka on myös maan suurin kielikoulu.

Toinen tapa päästä suurlähettilääksi on auttaa voittanutta presidenttiehdokasta kampanjarahoituksessa. Esimerkiksi Yhdysvaltain nykyinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck tuli lähettilääksi tällä tavoin. Hän toi valtavat määrät rahaa Obaman vaalikassaan.  Oreck on ilmeisen pidetty lähettiläs, ja hän on edustanut Yhdysvaltoja Suomessa hyvin, mutta joka maassa ei selvästikään käy yhtä hyvä tuuri.

Oreckin kausi loppuu ilmeisesti keväällä ja nyt odotellaan, kuka Yhdysvaltain Suomen-lähetystön seuraava suurlähettiläs.

Joidenkin lähteiden mukaan Suomen seuraava suurlähettiläs ehdittiin jo valita, mutta koska mies oli tehnyt aiemmin uraa Microsoftissa, ei häntä katsottu soveliaaksi valinnaksi Nokian myynnin jälkeisessä maailmassa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme