Mainos
Mainos

Obuchi perää keskustelua USA:n ydinkokeista

Japanin pääministeri Keizo Obuchi sanoo nostavansa Yhdysvaltain alikriittiset ydinkokeet kansainvälisen keskustelun aiheeksi. Hän sanoi eilen ymmärtävänsä, että kyseiset testit eivät riko kansainvälistä ydinkoekieltoa, koska niihin ei liity ydinräjähdystä. Siitä huolimatta hän haluaa ottaa ne puheeksi muiden maiden kanssa.

Etenkin Nagasakin ja Hiroshiman pormestarit ovat loukkaantuneet Yhdysvaltain kokeista. Yhdysvallat pudotti molempiin kaupunkeihin atomipommit vuonna 1945 juuri ennen II maailmasodan päättymistä. Myös ympäristöjärjestö Greenpeace on moittinut Yhdysvaltoja tekopyhäksi, kun se ensin näyttävästi tuomitsi Intian ja Pakistanin ydinkokeet ja sitten muutaman kuukauden kuluttua niistä tekee itse alikriittisiä ydinkokeita.

Yhdysvallat teki kokeet lauantaina Nevadan autiomaassa. Se ilmoitti selvittävänsä niiden avulla ydinaseiden materiaalin ikääntymisen vaikutuksia. Alikriittisessä kokeessa käytetään kaikkia ydinkokeessa tarvittavia aineksia, mutta vain vähän plutoniumia. Siten se ei aiheuta todellista ydinräjähdystä.
(STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme