Mainos
Mainos

Oikaisu juttuun rokotteen aiheuttamasta narkolepsiasta

Uutistoimisto STT oikaisee eilistä ulkomaanjuttuaan narkolepsiasta. Uutinen on julkaistu myös MTV:n uutissivuilla.

STT:n jutussa kerrottiin virheellisesti, että tutkijat olisivat löytäneet syyn siihen, miksi Pandemrix aiheutti narkolepsiaa. Näin ei kuitenkaan ole.

STT käytti virheitä sisältäneessä jutussaan ruotsalaisen uutistoimisto TT:n tietoja. TT korjasi myöhemmin virheellisiä tietojaan.

Jutun pohjana käytetyssä amerikkalaistutkimuksessa selvisi, että hypokretiini-niminen välittäjäaine voi aktivoida joidenkin ihmisten immuunipuolustuksen ja siten aiheuttaa narkolepsian. Selvää syy-yhteyttä tutkimustuloksen ja sikainfluenssarokote Pandemrixin välille ei kuitenkaan ole löytynyt.

Toisin kuin jutussa väitettiin, Pandemrix ei ole ainoa rokote, joka sisältää pienen määrän hypokretiinia muistuttavaa proteiinia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen immuunivasteyksikön päällikön Outi Vaaralan mukaan proteiinia on myös sikainfluenssaviruksessa itsessään sekä kaikissa muissa sikainfluenssarokotteissa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme