Mainos
Mainos

Oikeistojohtaja Matteo Salvini: Italiaan on tulvinut ulkomaalaisia ”huumekauppiaita ja raiskaajia” ja me teemme siitä lopun

Ei pakolaisille ja kyllä ylitsevuotaville verohelpotuksille. Näillä resepteillä keskustaoikeisto uskoo lyövänsä Viisi tähteä -populistiliikkeen. Väkevän ulkomaalaisvastainen Pohjoisen liiga voi nousta vaalien suurimmaksi yllättäjäksi.

Tilaisuuden tähdestä ei ollut epäselvyyttä. Ex-pääministeri Silvio Berlusconi johti suvereenisti keskustaoikeiston kärkinimien yhteistä vaalitilaisuutta Rooman ydinkeskustassa.

Tavoitteena oli alleviivata rintaman yhtenäisyyttä. Sen takuumies on Berlusconi. Ei kukaan muu.

Epäyhtenäisyydestä kertoo se, että yhteinen vaalitilaisuus oli ainoa lajissaan koko kampanjan aikana.

– Heti alusta lähtien, kun me saamme enemmistön ja pääsemme muodostamaan hallitusta, me olemme kaikille teille lojaaleja ja yhdistämme voimamme kaikkea sitä paholaismaista vastaan, jonka vasemmisto on tälle maalle tehnyt, Berlusconi hehkutti omilleen tutuin showmiehen elkein.  

Italian veljet -puolueen Giorgia Meloni sekä pienen Me Italian kanssa -ryhmän johtaja Raffaelle Fitto hymyilivät melkein yhtä maireasti kuin Silvio itse. Erityisesti kansallismielisen oikeiston mannekiini Meloni pelasi nöyrästi yhteen häntä silitelleen Italian politiikan 81-vuotiaan ikiliikkujan kanssa.

Salvinilla kana kynittävänä

Ainoa, joka kiristeli hampaitaan, oli oikeistoradikaalin Pohjoisen liigan tai nykyisin lyhyemmin pelkästään Liigan johtaja Matteo Salvini.

Hänen tähtensä on ollut kampanjan loppumetreillä nousussa. Maanantaina, kun vaalitulos alkaa olla tiedossa, ei välttämättä enää ole selvää, kenen pillin mukaan keskustaoikeisto tanssii.

Salvinilla ja Berlusconilla on keskinäinen kana kynittävänä. Sitä on yritetty turhaan peitellä. Yritettiin myös Rooman vaalitilaisuudessa.

Jos Liiga kiilaa Berlusconin Forza Italiaa suuremmaksi, Salvinista voi tulla pääministeri. Kukaan ei tosin tiedä, pysyykö ryhmä silloin yhtenäisenä.

– On todella vaikea päättää ketä äänestää, mutta todennäköisesti äänestän Berlusconia. Olen äänestänyt aikaisemminkin, vähän varauksellisesti, mutta pelkään, ettei muita vaihtoehtoja juuri ole, tyylikkäästi pukeutunut roomatar pohti Campo dei Fiori -torilla aamutuimaan.

Berlusconi vetoaa naisiin, erityisesti vanhempiin, kaikista seksiskandaaleistaan huolimatta. Matteo Salvini taas on pakolaisiin kyllästyneiden miesten suosikki.

Puhdas keskustaoikeiston hallitus mahdollinen

– Kyllä keskustaoikeisto voi hyvinkin voittaa ja saada jopa hallitukseen tarvittavan enemmistön. Berlusconi on edelleen suvereeni kommunikaattori, Luiss-bisnesyliopiston professori Emiliana De Blasio muistuttaa.

Pakolaiskysymyksessä koko Italia, myös Berlusconi, on kuitenkin tanssinut Salvinin pillin mukaan.

– Tänne on tullut myös joitain hyviä ihmisiä, mutta heidän lisäkseen on tullut virta rikollisia. Minä haluan lähettää kaikki takaisin. Tämä maa on pakattu täyteen huumekauppiaita, raiskaajia ja murtovarkaita. Liiga on ratkaisu tähän ongelmaan, Matteo Salvini uhosi Padovassa pidetyssä vaalitilaisuudessa.

Oleellista on, tehoaako Liigan uho köyhässä etelässä. Sosiaalidemokraateilla (PD) ei siellä ole enää mitään asiaa. Taistelu käydään Berlusconin, Salvinin ja Viisi tähteä -populistiliikkeen Luigi di Maion välillä.

Jos keskustaoikeiston kaksikko voittaa, ryhmä saattaa saada taakseen riittävän hallitusenemmistön. Nimenomaan Salvinilta voidaan odottaa yllätystä. Samanlaista kuin minkä Vaihtoehto Saksalle -puolue teki Saksassa.

Liigan kannatus oli viimeisissä mielipidemittauksissa 14 prosenttia. Se on noussut vuoden 2013 vaaleista kymmenen prosenttiyksikköä.

”Italiaa on suojattava invaasiolta”

Täysin mahdotonta ei ole, että Salvini nöyryyttää Berlusconia ja nousee keskustaoikeiston tosiasialliseksi johtajaksi ja jopa pääministeriksi. Tällainen hallitus heittäisi taatusti kapuloita sekä EU:n että euroalueen rattaisiin, vaikka Salvini on kampanjan loppuvaiheen Eurooppa-kannanotoissaan ollut maltillinen.

– Jotkut sanovat, että me tarvitsemme lisää Eurooppaa. Minä sanon, että me tarvitsemme enemmän Italiaa. Italiaa pitää suojella muiden invaasiolta, Salvini korosti Rooman yhteistilaisuudessa kuten Unkarin Viktor Orban ikään. Berlusconi nyökytteli vieressä.

Mediamoguli ja hänen pääministeriehdokkaansa, EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani, vetäisivät Euroopan ja ulkomaalaisten suhteen taatusti maltillisempaa linjaa. Tosin Italian velkaa hekään tuskin lähtisivät kovin rivakasti pienentämään. Juuri sitä erityisesti Brysselissä ja Berliinissä pelätään.

Campo dei Fiorin roomatarta ei Eurooppa tai euroalueen tilanne kiinnosta. Hän suosii Berlusconia tämän verolupausten vuoksi.

– Minä maksan kyllä mielelläni, mutta kun me emme saa niitä vastaan mitään palveluita, nainen tuhahtaa.

Yli kolmekymmentä prosenttia äänioikeutetuista ei vielä päättänyt kantaansa. Se on poikkeuksellisen paljon. Iso osa heistä on nimenomaan naisia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme