Mainos
Mainos

Oikeistopopulistit tekivät hurjan nousun Saksan vaaleissa – jopa 14 prosentin ääniosuus

Maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue on Saksan liittopäivävaalien suurin voittaja. Oikeistopopulistinen AfD on saamassa ovensuukyselyiden mukaan jopa 14 prosentin ääniosuuden ja näyttää nousevan siten selvästi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi.

AfD on siten jättämässä taakseen niin liberaalipuolue FDP:n, vasemmistopuolue Linken sekä vihreät, jotka ovat kaikki saamassa noin 10 prosentin tuntumassa liikkuvan määrän äänistä. AfD:n kärkiehdokkaan Alexander Gaulandin mukaan puolue aikoo "muuttaa Saksan".

Saksan kahdelle perinteiselle valtapuolueelle sunnuntain vaali oli kova pettymys. Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit (CDU/CSU) on säilyttämässä suurimman puolueen paikkansa noin 33 prosentin ääniosuudella. Takapakkia edellisiin vaaleihin kertyi kuitenkin liki 10 prosenttiyksikköä.

Sosiaalidemokraateille (SPD) 20–21 prosentin ääniosuus olisi varmistamassa toiseksi suurimman puoleen aseman, mutta tuloksesta on kuitenkin muodostumassa puolueen kaikkien aikojen huonoin. Puolueen johtaja Martin Schulz totesikin pian tuloksen selvittyä, että hallitusyhteistyö kristillisdemokraattien kanssa on tullut tiensä päähän.

–  Tämä on vaikea ja katkera päivä saksalaiselle sosiaalidemokratialle, Schulz sanoi.

Hän aikoi kuitenkin jatkaa puolueensa johdossa tappiosta huolimatta.

"Jamaika-hallitus" näköpiirissä

Jos demareiden päätös pitää, käytännössä ainoaksi hallitusvaihtoehdoksi jää kristillisdemokraattien liittoutuminen FDP:n ja vihreiden kanssa. Yhdistelmä tunnetaan Saksassa yleisesti Jamaika-koalitiona, koska puolueiden tunnusvärit musta-keltainen-vihreä ovat samat kuin Jamaikan lipussa.

Jos kristillisdemokraattien Merkel valitaan uudelleen liittokansleriksi, hän on tulevan nelivuotiskautensa jälkeen johtanut Saksaa 16 vuotta eli yhtä kauan kuin poliittinen mentorinsa, edesmennyt Helmut Kohl.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme