Mainos
Mainos

Oikeusmurha pedofiliajutussa - tuomarille vain huomautus

Ranskalainen tutkintatuomari on saanut kurinpitolautakunnalta huomautuksen toiminnastaan pedofiliajutun käsittelyssä. Päätös on pettymys oikeusministeriölle, joka oli vaatinut miehen pidättämistä virastaan vuodeksi.

Paljon julkisuutta saanut pedofiliajuttu saattaa johtaa Ranskassa oikeusjärjestelmän remonttiin.

Ranskalainen tutkintatuomari Fabrice Burgaud johti lasten hyväksikäyttöä koskenutta tutkintaa 1999-2002. Häntä syytetään nyt siitä, että 13 ihmistä joutui syyttömänä vankilaan. Tapausta pidetään Ranskan oikeushistorian pahimpana vääryytenä.

Syytösten mukaan he olisivat käyttäneet lapsia hyväkseen pohjoisessa Outreaun kaupungissa. Väitteet osoittautuivat lopulta pahasti liioitelluiksi.

Vain neljä ihmistä sai jutussa tuomion. Kaksitoista muuta päästettiin vapaaksi sen jälkeen, kun he olivat viettäneet jopa 39 kuukautta vankilassa. Kolmastoista epäilty menehtyi vankilassa lääkkeiden yliannostukseen.

"Osa Sarkozyn poliittisia tavoitteita"

Burgaud'n asianajajat ovat ilmoittaneet, että he todennäköisesti vaativat huomautuksen kumoamista. Heidän mukaansa tutkinatuomarista on tehty syntipukki nolossa vyyhdissä, jossa oli mukana useita ammattilaisia sekä oikeuslaitoksessa että poliisissa.

Lisäksi asianajajat ovat väittäneet, että juttua käytetään hyväksi presidentti Nicolas Sarkozyn tavoitteiden tukemisessa. Sarkozyn sanotaan pyrkivän tutkintatuomareiden aseman tuhoamiseen. Tutkintatuomarit ovat johtaneet viimeisen 20 vuoden aikana poliitikkojen korruptioepäilyjen selvityksiä. Oikeuslaitoksen sisällä monet uskovat, että järjestelmän romuttaminen olisi eduksi poliitikoille, jotka haluavat piilottaa omat väärinkäytöksensä.

Napoleonin ajalta periytyvässä oikeusjärjestelmässä tutkintatuomareiden tehtäviin kuuluu selvittää kaikki käsiteltävän jutun elementit huolimatta siitä, vahvistavatko vai heikentävätkö ne epäiltyjen asemaa. Burgaud'ta syytetään nimenomaan siitä, että hän sivuutti todisteet, jotka tukivat epäiltyjen syyttömyyttä.

(MTV3 - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme