Mainos
Mainos

Oikeusneuvos: Ihmisoikeussopimuksen jäädyttäminen ei oikeuta kidutusta

Turkin ilmoitus jäädyttää Euroopan ihmisoikeussopimus ei oikeuta esimerkiksi kidutusta tai kiinni otettujen kuolemanrangaistuksia, sanoo korkeimman oikeuden oikeusneuvos Päivi Hirvelä. Yhtä lailla kielto koskee pakkotyötä tai muiden laittomien rangaistuksien antamista.

Maa voi sodan tai muun yleisen hätätilan aikana poiketa Euroopan ihmisoikeussopimuksen velvoitteista, jos toimet eivät ole ristiriidassa valtion muiden kansainvälisen oikeuden mukaisten velvoitteiden kanssa.

Ihmisoikeussopimuksen mukaan Turkin on kuitenkin pidettävä Euroopan neuvoston pääsihteeri tietoisena esimerkiksi siitä, mistä ihmisoikeussopimuksen kohdista se aikoo poiketa.

Hirvelä ei lähde ennakoimaan sitä, mitä Turkin ilmoitus käytännössä tarkoittaa. 

– Olen hyvin hämmentynyt ja vähän kauhuissani tilanteesta ja tuomareiden sekä muiden viranomaisten massairtisanomisista, Hirvelä sanoo.

Turkissa vallankaappausyritystä ovat seuranneet mittavat pidätykset. Lähes 50 000 ihmistä on pidätetty tai erotettu työpaikoiltaan.

Hirvelä on työskennellyt aiemmin tuomarina Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme