Mainos
Mainos

Oliko tämä osasyy norjalaiskoneen turmaan?

Pohjois-Ruotsissa sattuneen norjalaiskoneen turman syystä on esitetty uusi selitys: koneen miehistö lensi ehkä ilman instrumenttien ja mittariston apua, minkä vuoksi kone päätyi liian matalalle, kun sää äkisti muuttui.

Norjalainen Hercules-rahtikone törmäsi Kebnekaise-tunturiin torstaina.

Koneista vastaava Norjan armeijan everstiluutnantti Trons Sölna arvioi, että mahdollisesti miehistö harjoitteli ns. taktista lentämistä, jossa lennetään matalalla ja navigoidaan maaston muotojen perusteella. Samaa reittiä lentäneet muut Herculekset tekivät juuri niin, joten se selittäisi, miksi kone lensi matalalla.

– Harjoittelemme tällaista varsin usein. Jos lennettäisiin mittariston avulla, kone nousisi automaattisesti ylemmäksi, Sölna kertoo.

Turvallisuusmääräysten mukaan lentokorkeuden pitäisi olla 330 metriä ylempänä kuin korkein maastonkohta kahdeksan kilometrin säteellä. Turmakone ei kuitenkaan noudattanut tätä. Sölna pohtii, että mahdollisesti sääolot muuttuivat yhtäkkiä ja näkyvyys huononi, mikä saattoi aiheuttaa onnettomuuden.

Hän kuitenkin korostaa, että kaikki on pelkää spekulaatiota, kunnes koneen mustat laatikot on tutkittu.

Koneen viisihenkisen miehistön jäänteiden etsinnät jatkuvat yhä turmapaikalla.

(MTV3 - STT - TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme