Mainos
Mainos

Öljyntorjunnassa edistystä Meksikonlahdella

Meksikonlahden öljyvuodossa on saavutettu ensimmäinen edistysaskel. Merenpohjassa vuotavaan rikkonaiseen öljyputkeen on onnistuttu ujuttamaan putki, jota pitkin ainakin osa öljystä pystytään ottamaan talteen.

Tuoreet raportit kertovat kuitenkin huolestuttavia tietoja mittavista öljyalueista vedenpinnan alapuolella.

Onnistunut putken asennus sai BP:n johdon huokaisemaan helpotuksesta, kertoo kirjeenvaihtajamme Päivi Sinisalo:

- Kukaan ei tiedä vielä, kuinka paljon vuodosta saadaan talteen tällä keinoin, ja kuinka tehokas viritys on loppujen lopuksi, mutta se on ensimmäinen hyvä uutinen yli kolme viikkoa kestäneen öljyonnettomuuden aikana.

Huonoja uutisia Meksikonlahdella riittää. Tuoreen tutkijoiden raportin mukaan pinnan alla on valtavia lauttoja öljyä, sitä on useissa eri kerroksissa ja myös varsin syvällä. Öljymäärät pystyvät tuhoamaan mereneläviä ja aiheuttamaan happikatoa laajoilla alueilla.

- Toisen selvityksen mukaan on mahdollista, että öljyä on jo lähtenyt liikkeelle lahden voimakkaiden merivirtojen mukana ja sitä saattaisi olla jo matkalla kohti Floridan eteläkärkeä. Sieltä sen pelätään pääsevän Golf-virtaan, Yhdysvaltain itärannikon lomarannoille ja kohti pohjoista.

Öljyä saattaa vuotaa Meksikonlahteen jopa noin 13 miljoonaa litraa päivässä.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme