Mainos
Mainos

Öljyntuotanto laskuun 15 vuoden päästä

Maailman öljyntuotanto huipentuu 15 vuoden kuluessa ja alkaa sen jälkeen laskea, jos öljyvaroja hyödynnetään nykyiseen tahtiin, ennustaa amerikkalainen geologi. Hän pitää epärealistisina arvioita, joiden mukaan öljyvaroja olisi riittävästi ainakin 60 vuodeksi.

Öljynkulutus kasvaa vauhdilla etenkin kehitysmaissa, mutta vaikka kysyntä ei kasvaisikaan nykyisestä, tuotanto alkaa joka tapauksessa vähetä vuoteen 2036 mennessä, Toledon yliopiston geologi Craig Hatfield kirjoittaa Nature-tiedelehdessä.

Vuonna 1985 öljyä kulutettiin päivässä 59,7 miljoonaa tynnyriä. Kymmenen vuotta myöhemmin kulutus oli kasvanut yli 69 miljoonaan tynnyriin.

Hatfield varoittaa, että tuotannon supistuminen johtaa maailmanlaajuiseen talouskatastrofiin, jollei vaihtoehtoista energialähdettä löydy.

Hänen mukaansa polttoaineen nykyistä tehokkaampi käyttö tarjoaa ratkaisun lyhyellä aikavälillä, mutta ongelma voidaan todella ratkaista vain kehittämällä polttoaineita, jotka korvaavat öljyn.
(STT-Reuter-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme