Mainos
Mainos

Omaiset ja asiantuntijat: Missä ovat todisteet koneen putoamisesta?

Malesialaisviranomaiset kertoivat eilen, että sateliittitietojen perusteella voidaan olla varmoja, että kaksi viikkoa kateissa ollut Malesian Airlinesin kone on pudonnut Intian valtamereen.

Konetta etsitään parhaillaan Australian länispuolella sijaitsevalta merialueelta.

Omaiset ja osa asiantuntijoista kuitenkin odottavat selkeitä todisteita.

Omaisten turhautuminen on purkautunut mielenilmauksina. Sadat omaiset ja perheenjäsenet kokoontuivat eilen Malesian suurlähetystön eteen Pekingissä vaatien vastauksia ja todisteita.

– Haluan nähdä jotain konkreettista: osia koneesta tai mustan laatikon, jotta ymmärtäisin, mitä on tapahtunut. Nyt on liian paljon auki olevia kysymyksiä, koneen mukana kadonneen naisen veli sanoo CNN:n uutisille.

"Käsittämätön päättelyketju"

Ylimalkainen tiedottaminen on herättänyt kummastusta myös ilmailualan asiantuntijoissa.

– Olemme odottaneet yli kaksi viikkoa edes jotain. Se mitä nyt kerrottiin, on mitä pöyristyttävin ja epätyydyttävin päättelyketju, yksityiskoneen lentäjä ja ilmailutoimittaja Jeff Wise sanoo.

Koneen matkustajista suurin osa oli kiinalaisia. Myös kiinalaisviranomaiset ovat vaatineet todisteita.

Yksinkertaistettuja lausuntoja

Malesialaisviranomaisten lausunto, jonka mukaan kone on pudonnut Intian valtamereen, perustuu brittiläisen yhtiön sateliitista keräämiin tietoihin.

– Todennäköisin koneen reitti kulkee etelään, ja karkeasti arvioituna koneen uskotaan pudonneen sille alueelle, josta sitä nyt etsitään. Mikään päätelmä ei ole kuitenkaan vielä lopullinen, yhtiön johdosta sanotaan.

Ilmailuasioihin erikoistunut asianajaja Arthur Rosenberg puolestaan ihmettelee sateliittianalyysiä tehneen yhtiön ja Malesian viranomaisten sanavalintoja.

– Analysoijat puhuvat, että "todennäköisesti", kun taas malesialaisviranomaisten puheissa taas "ei jää epäilystä" koneen kohtalosta.

– En usko, että he ovat täysin vakuuttuneita, missä kone on. Uskon, että heillä on jonkinlainen näkemys putoamisalueesta, mutta jos sanotaan, että "ei jää epäilystäkään", minne kone putosi, se on liian vahvasti sanottu, Rosenberg jatkaa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme