Mainos
Mainos

OP:n pääekonomisti: "Trumpin voitolla olisi talousnäkymiin ainakin Brexit-luokan vaikutus"

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin tuore gallupmenestys on tuonut hermoilua pörsseihin ympäri maailman. OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi, että Trumpin voitto vaaleissa voisi aiheuttaa isoja liikkeitä pörsseissä ja yleisemmin finanssimarkkinoilla. 

– Markkinat pitävät todennäköisimpänä vaihtoehtona Hillary Clintonin valintaa, mikä edustaisi nykylinjan jatkuvuutta, kun taas Trump olisi yllätys ja hänen toimensa hyvin arvaamattomia, Heiskanen sanoo.  

Yhdysvaltojen merkitys maailmantaloudessa on erittäin suuri. Heiskasen mukaan Trumpin valinnan tuoma epävarmuus talouden näkymiin olisikin vähintään Brexitin luokkaa. 

– Epävarmuus joka syntyisi Trumpin valinnasta on suurempi kuin Brexitin luoma epävarmuus lyhyellä aikavälillä, Heiskanen arvioi STT:lle. 

Heiskanen muistuttaa, että Brexitin tuoma epävarmuus oli hyvinkin tilapäistä. 

– Itse pidän todennäköisimpänä vaihtoehtona, että myös Trumpin valinnan luoma epävarmuus olisi jossain määrin tilapäistä joka tapauksessa. Mutta siitä ei päästä mihinkään, että se olisi yllätys odotuksiin nähden ja epävarmuutta lisäävä tekijä. 

Pörssit pakkasella 

ABC Newsin ja Washington Postin tekemän kyselyn mukaan Trumpia kannatti 46 prosenttia vastaajista ja Clintonia 45 prosenttia. 

Kysely tehtiin viime viikon torstain ja sunnuntain välisenä aikana. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI aloitti perjantaina uuden tutkinnan, joka liittyy demokraattiehdokas Hillary Clintonin yksityisen sähköpostiserverin käyttöön. 

Pörssikurssit kääntyivät galluptulosten ja FBI:n tutkinnan seurauksena laskuun niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Lontoon pörssi laski keskiviikkona 1,04 prosenttia, Pariisin 1,24 prosenttia ja Frankfurtin 1,47 prosenttia. New Yorkin Dow Jones oli alkuillasta lievässä 0,12 prosentin laskussa. 

Uutistoimisto AFP:n mukaan myös valuuttasijoittajat säikähtivät tulosta ja alkoivat vaihtaa varantojaan muista valuutoista muun muassa vakaana pidettyyn Japanin jeniin.

MTV Uutiset kertoi mielipidemittausten tuloksista tiistaina. Katso uutisvideo aiheesta alta:


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme