Mainos
Mainos

OPCW:n suomalaisjäsen: Olen äärimmäisen ylpeä

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n Suomen pysyvä edustaja Liisa Talonpoika iloitsee Nobelin rauhanpalkinnon myöntämisestä järjestölle.

Talonpoika, joka työskentelee myös Suomen Alankomaiden suurlähettiläänä Haagissa, pitää merkittävänä etenkin sitä, että järjestön raskas työ sai palkinnon myötä tunnustusta.

– Olen äärimmäisen ylpeä ja onnellinen järjestön ja kaikkien sen jäsenvaltioiden puolesta. Se työ, mikä siellä on tehty viime aikoina, esimerkiksi Syyrian tilanteen osalta, on ollut raskasta ja arvokasta. Mielestäni on hienoa, että työ nyt palkitaan ja asia saa tunnustusta.

Järjestö tekee yhteistyötä YK:n kanssa saadakseen kaikki Syyrian kemialliset aseet kansainvälisen yhteisön valvontaan. Aseet on määrä tuhota ensi kesään mennessä.

Suomi kokoaan isompi jäsen

Suomi on järjestön jäsenmaa.

– Jäsenyys tarkoittaa sitä, että osallistumme järjestön työhön. Lisäksi meillä on vahva tieteellinen asiantuntemus Helsingin yliopiston kemianlaitoksen kautta, sillä he ovat yksi niistä laboratorioista, joita OPCW hyödyntää ja hyödynsi myös tässä Syyrian tapauksessa. Suomen profiili tässä järjestössä on kokoaan isompi, jos näin voi sanoa, Talonpoika kuvailee.

Suomi on ehdokas ensi vuonna alkavalle järjestön hallintoneuvoston kaksivuotiselle kaudelle.

Nobel-komitea perusteli rauhanpalkinnon myöntämistä järjestölle sen mittavasta kemiallisten aseiden vastaisesta työstä.

Talonpoika kertoo, ettei hänellä ole toistaiseksi tietoa siitä, miten OPCW aikoo tunnustustaan juhlistaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme