Mainos
Mainos

Opiskelijat uhkaavat vallata Hongkongin hallintorakennuksia

Parasta vain olla rauhassa ja odottaa, että ihmiset palaavat arkipäiväisten askareidensa pariin. Kiinan hallinto on tiettävästi ohjeistanut Hongkongin johtajaa Leung Chun-yingiä pidättäytymään voimankäytöstä ja odottamaan, että mielenosoitukset hiljenevät itsestään, kertovat New York Times ja Washington Post.

Samaan aikaan opiskelijamielenosoittajat uhkasivat vallata hallintorakennuksia, ellei Leung astu syrjään viimeistään torstaina. Viranomaisten ja mielenosoittajien yhteenotoilta tuskin vältytään, jos opiskelijat tunkeutuvat hallintorakennuksiin.  

Kansainvälisen politiikan dosentti Juha Vuori muistuttaa, että mielenosoitusten tulevien käänteiden ennustaminen on vaikeaa.  

Mielenosoittajat haluavat eroon "Sudesta"

Vastustajat nimittävät Hongkongin johtajaa Leung Chun-yingiä ilkeämielisesti sudeksi, koska tämän nimen lausumistapa muistuttaa sutta merkitsevää sanaa.

Arvostelijoiden mukaan Leung on Pekingin keskushallinnon sätkynukke ja hänen politiikkansa on ajanut vain pienen eliitin etuja.   

60-vuotias Leung ei ole koskaan nauttinut suurta kansansuosiota. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan Leungin takana on 43,2 prosenttia hongkongilaisista, mikä vastaa aikaisempia kannatuslukuja.   

Leungin kannattajat taas sanovat hänen onnistuneen pitämään kaupungin houkuttelevana liike-elämälle.  

Leung on paljasjalkainen hongkongilainen. Ennen nousuaan erityishallintoalueen johtajaksi hän loi uraansa kiinteistöalalla.

Leung valittiin Hongkongin johtajaksi vuonna 2012. Silloin hän vannoi puuttuvansa korruptioon, tuloeroihin ja kaupungin huikeisiin asumiskustannuksiin.  

- Vaikuttaa siltä, että puolueen sisällä ei ole mielipide-eroja. Puolueen päättämättömyys voisi vahvistaa mielenosoituksia. Toisaalta jos mielenosoittajat valtaavat uusia tiloja, se ehkä pakottaa viranomaiset käyttämään voimaa, mikä taas saattaa johtaa uuteen kiihtymiseen tai sitten mielenosoitusten tukahtumiseen. Kiinassa on nähty aiemmin esimerkkejä kummastakin käänteestä.  

Vuori sanoo, että Kiinan turvallisuusviranomaiset vaikuttavat olevan hyvin herkkinä tilanteen vuoksi.  

- Olen nähnyt raportteja, että internetliikenteen valvominen on ollut nyt tavallistakin tiukempaa.  

Mielenosoituksissa ratkotaan kotitehtäviä  

Tänään on vietetty Kiinan kansallispäivää, ja protesteihin kerääntyi aiempia päiviä enemmän ihmisiä. Johtaja Leungin eron lisäksi mielenosoittajat vaativat laajempaa demokratiaa ja vapaata ehdokasasettelua vuoden 2017 johtajavaaleihin.  

Mielenosoitukset ovat keskittyneet neljään paikkaan Hongkongin keskustassa.  

Hongkongissa asuva suomalainen vaihto-opiskelija Joonas Rouhiainen on käynyt protestipaikoilla. Hän kertoo, että alueilla on helppo liikkua, vaikka ihmisiä on tuhansia.  

- Siellä on hyvin rauhallinen meininki. Ihmiset ovat iloisia ja pitävät hauskaa. Siellä jaetaan ilmaista ruokaa ja vettä. Opiskelijat tekevät ringissä läksyjä. Ihmiset tekevät ylipäätään aika arkisia asioita.

Rouhiainen opiskelee Hongkongin yliopistossa. Hän kertoo, että luennot ovat jatkuneet melko normaalisti. Mielenosoitukset ovat herättäneet kuitenkin keskustelua vaihto-opiskelijapiireissä.  

- Olen kuullut, että moni mannerkiinalainen vaihto-opiskelija on vähän hämillään siitä, mitä oikein tapahtumista pitäisi ajatella.

Väkivaltaa pelätään edelleen  

Pitkällä tähtäimellä vaihtoehdot tilanteet raukeamiseksi ovat varsin epäselviä. Hongkongin johto ja Kiinan keskushallinto tuskin antavat periksi mielenosoittajien vaatimuksille.  

Mielenosoittajien johtajat ovat varmoja siitä, että demokratiamielenosoitukset laajenevat vielä. Heihin kuuluva Chan Kin-man uskoo, että Kiinan hallinnon tyly suhtautuminen tuo paikalle lisää mielenosoittajia.  

Osa pelkää mielenosoitusten kärjistyvän jälleen väkivaltaisiksi. Hongkongin viranomaiset vetivät maanantaina mellakkapoliisin pois kaduilta, mutta he eivät ole antaneet mitään lupausta siitä, että mellakkapoliisit pysyisivät poissa.  

Uutistoimisto AFP:n haastattelema turvallisuusasiantuntija pitää kaikkein epätodennäköisimpänä vaihtoehtona sitä, että Kiinan hallinto lähettäisi joukkoja Manner-Kiinan puolelta hajottamaan mielenosoituksia.   

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme