Mainos
Mainos

Oppositio nousussa Venäjällä - ääntä ja mielenosoituksia luvassa

Venäjän vaaleja ovat leimanneet vilppisyytökset, joita ovat kirjanneet sekä vapaaehtoiset vaalitarkkailijat että opposition edustajat. Oppositio on suunnitellut täksi päiväksi suurmielenosoituksia ympäri maata.

Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen uskoo, että tilanne Venäjällä voi olla lähipäivinä jännittynyt.

– Uskon, että jo duuman vaalien jälkeen Venäjä ei ole enää sama Venäjä, joka se oli ennen. Varmasti tämän jälkeen Venäjä on eräällä tavalla peruuttamattomasti muuttunut, ja se tarkoittaa sitä, että siellä on nyt todella oppositio. Sellainen oppositio, jota tähän saakka ei ole ollut.

Salolaisen mukaan tämä todellinen oppositio tulee pitämään ääntä ja järjestämään myöskin mielenosoituksia.

Samoilla linjoilla on MTV3:n ulkomaankirjeenvaihtaja Mirja Sipinen, joka on seurannut venäläistä yhteiskuntaa läheltä kirjeenvaihtajana.

– Oppositioon on tullut lisää väkeä muun muassa keskiluokasta. Uudenlainen poliittinen kulttuuri on nousemassa.

Sipinen muistuttaa, että vaalivilppiepäilyistä huolimatta Putinilla on takanaan myös todellista suosiota. Häntä pidetään miehenä, joka voi johtaa Venäjän tyyppistä maata.

Venäjä-tutkija Hanna Smith pitää lähiviikkojen tapahtumia oleellisina Venäjän poliittisen kehityksen kannalta.

– Seuraavat viikot ovat keskeisiä sen suhteen, miten vallanpitäjien puolelta reagoidaan mielenosoituksiin. Jos ne eivät kasva sen isommiksi kuin tähänkään asti, niin silloin ei ehkä nähdä mitään väkivaltaisuuksia. Jos mielenosoitusten määrä kuitenkin kasvaa, niin silloin se, mitä Venäjällä tapahtuu, on iso kysymysmerkki, Hanna Smith Aleksanteri-instituutista sanoo.

(MTV3)

Katso Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen haastattelu: (Huomenta Suomi 5.3.2012)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme