Mainos
Mainos

Ukraina menettämässä Debaltseven

Ukrainan armeija näyttää kokevan nöyryyttävän tappion tärkeässä Debaltseven kaupungissa.

Kapinalliset kertovat vallanneensa jo yli 80 prosenttia kaupungista, ja armeijakin on tunnustanut osan sotilaistaan antautuneen. Taistelut jatkuvat vielä osassa kaupunkia.  

Debaltseve on strategisesti tärkeä kaupunki, sillä sen kautta kulkee rautatieyhteys Donetskin ja Luhanskin välillä.  

Separatistijoukot hyökkäsivät kaupunkiin tiistaina idästä ja pohjoisesta tykkitulen tukemana. He onnistuivat saamaan haltuunsa nopeasti rautatieaseman seudun ja etenivät kaupungissa päivän mittaan.  

Ukrainan armeijalla on ollut tiettävästi kaupungissa piiritettyinä noin 8000 sotilasta. Pahimmillaan kapinallisten on pelätty aloittavan sotilaiden teurastuksen.

Strategian pääopettaja, majuri Tommi Lappalainen Maanpuolustuskorkeakoulusta ei usko, että separatistit käynnistäisivät verilöylyn.  

-Separatistit tietävät, että länsi joutuisi vastaamaan siihen. Se ei olisi heidän etujensa mukaista, Lappalainen arvioi.  
  

Tulitauon kohtalo auki  

  
Lappalainen ei osaa arvioida, mitä huteralle tulitauolle tapahtuu Debaltseven taistelujen jälkeen. Joka tapauksessa Ukrainan valmiiksikin hankala rauhanprosessi muuttui entistäkin vaikeammaksi. 

-Jos tulitauko ei pidä ja raskaiden aseiden vetäminen ei onnistu, kriisissä alkaa uusi, synkempi vaihe, jossa on paljon riskejä. Nyt on helppo olla pessimistinen.  

Tulitaukosopimuksen mukaan Ukrainan armeijan ja kapinallisten piti aloittaa raskaan aseistuksen vetämisen rintamalta viimeistään tänään.  
Vaikka tilanne rintamalla rauhoittuisikin, asetelmat rauhanneuvotteluiden jatkamiseen ovat äärimmäisen huonot.

Ukrainan pitäisi nöyryyttävän tappion jälkeen aloittaa kapinallisten kanssa keskustelut perustuslain muuttamisesta. Yhdessä neuvoteltu muutos on ehtona sille, että Ukraina saisi hallintaansa Venäjän rajan.  

-Lähtökohta on vaikein mahdollinen.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme