Mainos
Mainos

Osama bin Ladenin käräyttänyt lääkäri viruu edelleen vankilassa

Pakistanilaislääkäri Shakil Afridin uskotaan edelleen viruvan vankilassa, koska hän ilmiantoi Osama Bin Ladenin piilopaikan vuonna 2011.

Afridin jatkuva vankeus kertoo Yhdysvaltain ja Pakistanin suhteiden ongelmista. Maiden välit ovat myös kiristyneet viime aikoina entisestään.

Isku Pakistaniin

Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukot teki vuonna 2011 iskun Abbottabadin kaupunkiin Pakistanin luoteisosissa surmaten Al-Qaida-johtajan Osama Bin Ladenin.

Koko operaatio tehtiin luonnollisesti salassa. Lääkäri Shakil Afridi avusti bin Ladenin jäljittämisessä. Sen jälkeen hänet tuomittiin 33 vuoden vankeusrangaistukseen.

Vaikka Yhdysvallat on vaatinut Afridin vapauttamista, vaateet ovat kaikuneet kuuroille korville.

Terroristivankila

Afridi päätyi Peshawarin vankilaan, minne päätyvät yleensä terrorismista tuomitut henkilöt. 

Afridin asianajajan ja serkun Qamar Nadeem Afridin mukaan lääkäriä pidetään erityksissä, koska vankila kuhisee kostonhimoisia terroristeja, jotka janoavat petturin verta.

–  Siellä on paljon vankeja, joilla on kytköksiä Lashkar-e-Islam-järjestöön ja talibaneihin, kertoo asianajaja.

Vierailuille ovat päässeet ainoastaan Afridin vaimo ja lapset

Tuomio vaihtui, paperit hukassa

Afridin tuomio oli sekava. Hänet tuomittiin pakistanilaisten heimoperinteiden mukaan kapinallisten avustamisesta.

Sitä ennen väitettiin tuomion tulleen maanpetoksesta ja vehkeilystä CIA:n kanssa.

Tuomion perustelujen vaihtumisen lisäksi tuomiosta on vaikea valittaa. Afridin oikeudenkäyntiä koskeneet paperit olivat välillä pari vuotta kateissa.

Sen jälkeen on väitetty, ettei syyttäjällä ole ollut aikaa ottaa valitusta käsiteltäväkseen.

Lisäksi ainakin kaksi Afridin asiaa ajanutta henkilöä on tapettu.

Vaihtokaupan väline

Pakistanin ja Yhdysvaltain epäluottamus on lisääntynyt entisestään sen jälkeen kun Preisdentti Donald Trump syytti hiljattain Pakistania valehtelusta ja huijaamisesta".

USA jäädytti reilun 30 miljardin avun, koska se katsoo Pakistanin hyysäävän terroristeja, jotka tappavat amerikkalaissotilaita Afganistanissa.

Lisäksi Yhdysvallat leikkasi aseapua Pakistaniin noin 2 miljardilla dollarilla.

Pakistanilaisen rauhaninstituutin johtaja Muhammad Amir Ranan mukaan vankilassa viruvan Afridin rooli saattaa nyt muuttua, mikäli hän pysyy hengissä.

-Hän on osa suurempaa palapeliä ja hänellä voi olla osansa silloin, kun Yhdysvallat ja Pakistan haluavat vähentää epäluottamusvajetta,

Afridin kannalta parasta olisi siis parasta yrittää sinnitellä hengissä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme