Mainos
Mainos

Otsonikerros korjaantuu odotettua hitaammin

Freonikaasujen runtelema otsonikerros palautuu vuotta 1980 edeltävälle tasolle vasta yli 40 vuoden kuluttua. Pahin tilanne on Etelänapamantereella.

Ihosyöpää aiheuttavalta ultraviolettisäteilyltä suojaava maapallon otsonikerros on alkanut toipua vuosikymmenien ohentumisen jälkeen. Toipuminen vie kuitenkin odotettua kauemmin, varoittaa tuore YK-raportti.

Ihmisten ilmakehään päästämien freonikaasujen tuhoama otsonikerros palautuu vuotta 1980 edeltävälle tasolle vasta yli 40 vuoden kuluttua. Tilanne on pahin Etelänapamantereella, jonka päälle repeytynyt otsoniaukko kuroutuu umpeen uuden arvion mukaan vasta 2065.

Tuhoisia freoneja käytettiin ennen esimerkiksi ilmastointijärjestelmissä, jääkapeissa ja spraypulloissa, mutta nyt ne on eri maissa joko kielletty tai niitä ollaan poistamassa käytöstä Montrealin pöytäkirjan nojalla.

Otsonikato voimistaa kasvihuoneilmiötä ja vahingoittaa pintavesien planktonia, mikä voi vaurioittaa koko maapallon ekosysteemiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme