Mainos
Mainos

Ottaako USA uudelleen käyttöön teloituskomppaniat?

Eri osavaltiot Yhdysvalloissa pohtivat mahdollisuutta toteuttaa kuolemaantuomitun teloitus teloituskomppanialla.

Viimeksi kuolemaantuomittu valitsi teloitustavakseen ampumisen myrkkyruiskeen sijaan Utahissa vuonna 2010.

Teloituskomppanian käyttöä on ryhdytty miettimään Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun oklahomalaisvangin teloitus epäonnistui karmaisevalla tavalla huhtikuussa: vanki kuoli sydänkohtaukseen vasta 43 minuuttia siitä, kun häneen oli ruiskutettu kolmen myrkyn yhdistelmää.

Teloituksissa käytettävistä myrkyistä on Yhdysvalloissa pulaa, sillä eurooppalaiset lääkevalmistajat eivät enää myy tuotteitaan amerikkalaisvankiloille.

Lakialoitetta teloituskomppanioiden käyttämisestä on vireillä muun muassa Missourissa.

– Ei ole tarkoitus hypätä ajassa taaksepäin vuoteen 1850 tai palata villin lännen metodeihin. Kyseessä olisi humaanein ja taloudellisesti edullisin ratkaisu osavaltiomme kannalta, perusteli teloituskomppanioita Missourin osavaltion edustaja Rick Brattin aiemmin tänä vuonna.

Myös Wyomingin osavaltiossa teloituskomppanioiden käyttämistä on ehdotettu, mutta lakialoite kaatui.

Utah on ainoa osavaltio Yhdysvalloissa, joka käyttää yhä teloituskomppaniaa myrkkyruiskeen vaihtoehtona tuomion täytäntöönpanoon.

Tosin kyseisen teloitusmuodon voivat valita vain ne vangit, jotka on tuomittu ennen vuotta 2004. Tuolloin myrkkyruiskeesta tuli ainoa mahdollinen teloitusvaihtoehto.

Rikosoikeutta California-Berkeleyn yliopistossa tutkiva Franklin Zimring on vakuuttunut, ettei Yhdysvalloissa palata teloituskomppanioiden käyttöön.

Hän muistuttaa, että myrkkyruiskeen pistäjiksikään ei ole tunkua, ja tähän teloitusmetodiin tarvitaan vain henkilö tai kaksi.

- Miten saada kahdeksan ihmistä ampumaan yhtä aikaa kohti tuomittua? Uskon, että vain harvassa perheessä lapset halutaan kasvattaa teloittajiksi, sanoo Zimring BBC:n haastattelussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme