Mainos
Mainos

Outo katoaminen hotellista, ilmoitus sanomalehdessä ja sensuroidut uutiset – kaapattiinko kiinalaismiljardööri?

Kiinan rikkaimpiin ihmisiin lukeutuva Xiao Jianhua katosi tammikuun lopulla hongkongilaisesta luksushotellista. Spekulaatiot Xiaon olinpaikasta ovat käyneet kuumina. Erään teorian mukaan Kiina olisi kaapannut hänet, jotta häntä vastaan voitaisiin nostaa syytteet korruptiosta.

Outo katoaminen hotellista, ilmoitus sanomalehdessä ja Kiinan kiristynyt sensuuri. Kaikkien näiden asioiden yhteisenä nimittäjänä on kiinalaismiljardööri Xiao Jianhua.

Xiao katosi ylellisestä Four Seasons -hotellista 27. tammikuuta. Hongkongilaisten viranomaisten mukaan varmaa on ainoastaan se, että Xiao matkusti Shenzeniin, kaupunkiin, joka on lähinnä Hongkongia Kiinan puolella.

Saaga on tämän jälkeen jatkunut useilla omituisilla käänteillä. Xiaon vaimo teki miehestään katoamisilmoituksen, mutta veti sen pois heti seuraavana päivänä. Vaimon mukaan Xiao oli ottanut häneen yhteyttä ja ilmoittanut olevansa kunnossa. 

Tämän jälkeen hongkongilaislehti Ming Paossa julkaistiin suurikokoinen mainos, jossa miljardööri ilmoitti olevansa hoidossa ulkomailla. Samalla tavalla hän on viestinyt rahoitusmarkkinoilla toimivan yhtiönsä Tomorrow Groupin henkilöstölle.

Poliisi ei silti ole vakuuttunut, vaan on halunnut jatkaa katoamistapauksen tutkintaa. Asia on arkaluontoinen, sillä Hongkongissa on esitetty huolia Kiinan liiallisesta puuttumisesta sen sisäisiin asioihin.

"Xiao on edelleen Kiinassa"

Hongkongin poliisi jatkaa tutkintaa, sillä he haluavat tietää Xiaon liikkeistä sen jälkeen, kun tämä ylitti Hongkongin ja Kiinan välisen rajan. Toisaalta asiaa tutkiva poliisipäällikkö Stephen Lo Wai-chung sanoo hongkongilaiselle South China Morning Post -lehdelle, ettei näyttöä kiinalaisagenttien toimimisesta Hongkongissa Xiaon katoamiseen aikaan ole.

Samainen lehti haastatteli myös Xiaoa lähellä ollutta nimettömänä pysyttelevää henkilöä, joka kertoi, ettei Xiao ollut lähtenyt ulkomaille, vaan oli edelleen Kiinassa. Hyvää oli kuitenkin se, että hän on voinut itse viestiä kuulumisistaan. 

Synkimmän huhun mukaan kiinalaisagentit olisivat kaapanneet Xiaon syytettynä korruptiosta. Kiinan presidentti Xi Jinpingin kaudella on käyty suurieleistä korruption kitkemiskampanjaa, jossa tuomioita ovat saaneet myös korkea-arvoiset puolueen virkamiehet. 

46-vuotiaan Xiaon omaisuus on yli 5,5 miljardia euroa.

Miksi katoamisuutisointia sensuroidaan?

Tapauksen salaliittoteorioita lietsoo edelleen se, että Kiinan verkkosensuuria seuraavat ovat raportoineet Xiaoa tai tämän yritystä koskevia uutisia kadonneen.

Varsin tavanomaista on, että Kiina sensuroi verkosta tietoa, joka voisi olla kommunistiselle puolueelle haitaksi tai vaarantaa yhteiskunnan vakauden.

Kiinalaisen sosiaalisen median jättipelurista Sina Weibosta kommentoidaan uutistoimisto Reutersille, että he ovat toimineet sääntöjensä mukaan. Yhtiö ei kuitenkaan mene yksityiskohtiin siinä, mistä syistä Xiao Jianhuaan liittyviä uutisia sensuroidaan.

Reutersin mukaan poistetuissa uutisissa Xiao linkitettiin moniin muihin suuryritysten johtajiin tai puolue-eliittiin. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme