Mainos
Mainos

P-Korean harvinainen puoluekokous suljettujen ovien takana

Pohjois-Koreassa tänään alkanutta hallitsevan kommunistipuolueen kokousta on rummutettu historialliseksi. Kokouksen tarkasta sisällöstä tihkuu kuitenkin tietoa varsin rajoitetusti.

Pjongjangiin kokouksen tiimoilta kutsutut kymmenet ulkomaiset toimittajat eivät pääse paria sataa metriä lähemmäs kokouspaikkaa. Pohjois-Korean televisiossa ei ole luvassa suoria lähetyksiä kokoussalista.

Ulkomaisten toimittajien puheille päästetyt kansalaiset ovat toistaneet uskollisesti maan virallista linjaa.

– Meillä täytyy olla ydinaseita, koska Yhdysvallat ja sen seuraajat haluavat tukahduttaa meidät, sanoi 26-vuotias toimistotyöntekijä Kim Hyang.

Puoluekokouksen tärkeimmäksi sisällöksi on etukäteen arveltu maan nykyisen johtajan Kim Jong-unin aseman vahvistaminen. Hän ei ollut vielä edes syntynyt vuonna 1980, jolloin Pohjois-Korea järjesti edellisen vastaavan kokouksen. Tuolloin sinetöitiin Kim Jong-ilin asema isänsä, Pohjois-Korean perustajan Kim Il-sungin kruununperillisenä.

Kokousta seurataan ulkomailla tiiviisti, sillä maata nykyisin johtavan Kimin on uumoiltu linjaavan siellä maansa suuntaa esimerkiksi nimeämällä puolueelle uusia johtohenkilöitä.

Kim Jong-unin valtakauden aikana Pohjois-Korea on tehnyt ydin- ja ohjuskokeita, jotka myös tärkeä liittolainen Kiina on selkein sanoin tuominnut. Kiinalaisen Global Times -lehden mukaan maan edustajia ei ole kutsuttu tämänkertaiseen puoluekokoukseen.

Kauppasuhteet Kiinaan ovat elintärkeitä rutiköyhän Pohjois-Korean selviytymiselle. Kiina on arveltu pidättyvän suorista pakotteista Pohjois-Koreaa vastaan, koska maan romahdus voisi aiheuttaa pakolaisvyöryn rajan yli Kiinaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme