Mainos
Mainos

Pääministeri lupaa lisää valtaa Itä-Ukrainan aluehallinnoille

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk lupaa Itä-Ukrainan paikallishallinnoille lisää valtaa.

Jatsenjukin mukaan valmisteilla oleva perustuslaki siirtää runsaasti valtaoikeuksia Kiovan keskushallinnolta Ukrainan aluehallitsijoille.

Itä-Ukrainassa vieraillut Jatsenjuk lupasi muun muassa, että venäjänkielisten kielellisiä oikeuksia kunnioitetaan.

- Kukaan ei voi missään olosuhteissa rajoittaa sen kielen käyttöä, jota henkilö on tottunut käyttämään, pääministeri sanoi.

Venäjä-mieliset aktivistit ovat vallanneet hallintorakennuksia Itä-Ukrainassa ja vaatineet kansanäänestystä liittovaltion muodostamisesta. Ukrainan hallitus on vastustanut liittovaltioajatusta, koska pelkää sen johtavan maan hajoamiseen.

Jatsenjuk vetosi hallintorakennusten valtaajiin, jotta he laskisivat aseensa. Hän varoitti, että hallituksen kärsivällisyys ei ole loputonta.

Sisäministeri Arsen Avakov antoi valtaajille keskiviikkona kaksi vuorokautta aikaa antautua ja varoitti, että valtaukset Donetskissa ja Luhanskissa lopetaan tarvittaessa vaikka voimatoimin.

Jatsenjukin mukana matkustanut varapääministeri Vitali Jarema sanoi, että hallitus käy hallintorakennuksia vallanneiden "terroristien" kanssa aktiivisia neuvotteluja tilanteen ratkaisemiseksi rauhanomaisesti. 

Kaasua lännestä? 

Ukraina varautuu hankkimaan maakaasunsa lännestä siltä varalta, että Venäjä katkaisee toimitukset maan ylisuureksi paisuneen kaasuvelan vuoksi.

Ukrainan energiaministerin Juri Prodanin mukaan maa valmistelee kaasuhankintoja Saksasta ja Ranskasta.

Venäjän valtion hallitsema Gazprom karhuaa Ukrainalta 1,6 miljardin euron kaasulaskua ja on nostanut voimakkaasti maakaasun hintaa.

Leudon talven jäljiltä Euroopan mailla on kohtuullisen hyvät kaasuvarannot.

- Neuvottelemme Euroopan unionin kanssa käänteisistä toimituksista Ukrainaan. Teemme ostoja pikaisesti, Prodan sanoi Ukrainan parlamentissa.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrov kiisti tänään väitteet, että Venäjä haluaisi saada itselleen lisäalueita Ukrainasta.

- Sellainen olisi ristiriidassa Venäjän etujen kanssa. Me haluamme yhtenäisen Ukrainan nykyisten rajojen puitteissa, mutta siten, että maa kunnioittaa eri alueitaan, Lavrov sanoi valtiollisen RIA-uutistoimiston mukaan.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme