Mainos
Mainos

Pääseekö perhe enää kotitaloonsa? Suomalaisäiti jännittää valtavan maastopalon tuhoja

– Ystäviltä saatujen tietojen mukaan kotitalo olisi pystyssä, sanoo Fort McMurrayn suomalaiskanadalainen asukas Hanna Bishop.

Hän on perheineen parhaillaan Suomessa, kaukana metsäpaloalueesta, mutta kotitalo ja asuinalue ovat jatkuvasti mielessä.

– Pihavaja on kyllä palanut ja puita talon ympäriltä. Osa talon sivusta on myös saanut tulivahinkoja ja kattoa on palanut, hän jatkaa.


Tulen piirittämästä Fort McMurraysta toukokuun alussa paenneet Bishopit ovat yksi kymmenistä tuhansista perheistä, jotka lähtivät karkuun liekkejä liekkejä kaupungista etelään. Perhe ei jäänyt odottamaan viranomaisten kehoituksia, vaan päätti itse lähteä pakoon. Hanna Bishop otti puolen vuoden ikäisen Ellan kantoreppuun ja mies Byron kaksivuotiaan Aaronin. 

–  Jouduimme pakenemaan liekkejä mönkijöillä, sillä tie oli jo poikki, Bishop kertoo.  

Matka vei lopulta asuntovaunumajoituksen kautta Suomeen.


Fort McMurrayn kaupunki alkaa päästää asukkaita palaamaan kaupunkiin kesäkuun alusta lähtien. Hannan mies Byron aikoo matkustaa kotikaupunkiin kesäkuussa katsomaan, miltä vahingot omin silmin näyttävät. 

Hanna ja lapset suunnittelevat paluuta myöhemmin, kesäkuun lopulla. Paluuta helpottaa tämänhetkinen tieto siitä, että kotitalo olisi yhä pystyssä, vaikka se tuhoja onkin kärsinyt. 

– Voihan siellä olla isojakin yllätyksiä. Ainakin on paljon raivaamista.


Kanadan palot jatkuvat yhä ja tuhoalue on noussut kooltaan jo 500 000 hehtaariin. Alue vastaa esimerkiksi puolta Uudenmaan maakunnan pinta-alasta.

Viileä sää ja sateet ovat kuitenkin osaltaan hillinneet palotuhoja. Osana turvatoimia koko Fort McMurrayn kaupunki evakuoitiin vaikka tuhot jäivät lopulta pelättyä pienemmiksi: arviolta 15 prosenttia asutuskannasta olisi tuhoutunut.

Bishopin mukaan elämä alueella ei kuitenkaan ole helppoa, vaikka siellä saisikin jonkinlaisen kodin päänsä päälle.

– Ilmanlaatu on pahin ongelma. Myös vesi pitää keittää, sähköä ei juuri ole ja sairaalakin pitää saada toimimaan, Hanna kertoo kaupungista saaduista tiedoista.

– Työpaikka on kuitenkin säilynyt, eli työpaikan toimitalo on edelleen pystyssä!

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme