Mainos

Päästövähennyslupaukset eivät riitä

Kööpenhaminan ilmastokokouksessa vuosi sitten saavutettiin yksimielisyys siitä, ettei ilmasto saisi lämmetä kahta astetta enempää. Tähän mennessä 85 valtiota on ilmoittanut, kuinka paljon ne aikovat vähentää päästöjään. Nämä lupaukset eivät kuitenkaan riitä pysäyttämään lämpenemistä kahteen asteeseen. Tuoreen YK-raportin mukaan jo annetuilla lupauksilla voidaan kattaa enintään 60 prosenttia tarvittavista päästövähennyksistä.

- Se on sekä hyvä että huono uutinen. Hyvä siksi, että se osoittaa, ettei Kööpenhaminan ilmastokokous ollut aivan turha. Se on myös vahva muistutus siitä haasteesta, joka meillä on edessä. Maiden antamat lupaukset on saatava tehokkaammiksi myös käytännössä, sanoi YK:n ympäristöohjelman UNEPin pääjohtaja Achim Steiner Espoossa raportin julkistamistilaisuudessa.

Päästöt saatava laskuun nopeasti

Lähes puolet tarvittavista päästövähennyksistä puuttuu. Raportin laatineet tutkijat kuitenkin uskovat, että puuttuvat päästöleikkaukset voidaan saada aikaan. Se kuitenkin vaatii mailta kunnianhimoisempia päästövähennyksiä ja uusien päästövähennyskeinojen käyttöön ottamista. Aikakin on käymässä vähiin: päästöt pitäisi kääntää laskuun seuraavien kymmenen vuoden aikana, jos kahden asteen tavoitteesta aiotaan pitää kiinni.

- Maailmalla on vielä mahdollisuus, mutta aikaa ei ole paljon. Muutoksen on tapahduttava alle kymmenessä vuodessa. Myös 1,5 asteen tavoite on vielä saavutettavissa, mutta se vaatii vielä rajumpia päästöleikkauksia kuin kahden asteen tavoite, muistutti Steiner.

- Ilmastopolitiikan vaikein asia ei ehkä ole sittenkään päästöjen suuri vähentäminen vaan se, että niitä päästöjä pitäisi vähentää todella nopeasti, arvioi ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.)

Vapaaehtoiset lupaukset sitoviksi?

Toistaiseksi valtioiden antamat päästövähennyslupaukset ovat vapaaehtoisia. Lupaukset pitäisi muuttaa sitoviksi, jotta kahden asteen tavoite ei karkaisi käsistä.

- Tärkein asia tällä hetkellä on saada valtiot uskomaan toisiinsa ja siihen, että kaikki osallistuvat talkoisiin. Yhdessä joko onnistumme tai epäonnistumme, sanoi Steiner.

Ensi viikolla alkavassa Cancúnin ilmastokokouksessa nähdään, onko valtioilla halua muuttaa vapaaehtoiset sitoumukset laillisesti sitoviksi ja vielä korottaa lupauksiaan.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot