Mainos
Mainos

Paavi Franciscus vieraili ensimmäisen kerran Valkoisessa talossa

Yhdysvalloissa arviolta 15 000 ihmistä seisoi tänään auringonpaisteessa Valkoisen talon edessä seuraamassa, kun presidentti Barack Obama toivotti paavi Franciscuksen tervetulleeksi.

Kyseessä oli latinalaisamerikkalaisen paavi Franciscuksen ensimmäinen vierailu Valkoisessa talossa. 

– Uskon, että innostus vierailustanne ei liity ainoastaan asemaanne paavina, vaan myös ainutlaatuisiin piirteisiinne ihmisenä, presidentti Obama totesi paaville.  

Molemmat toivat vierailun aikana esille yhteisen näkemyksensä siitä, että toimiin maahanmuuton ja ilmastonmuutoksen suhteen täytyy ryhtyä ripeästi.

Lisäksi he toivottivat tervetulleeksi Yhdysvaltojen ja Kuuban välisten suhteiden parantumisen.

Paavi tapasi Kuubassa Castrot

– Paavi Franciscus vieraili ennen Yhdysvaltoihin saapumistaan Kuubassa.

– Vierailu huipentui sunnuntaina Fidel ja Raul Castron tapaamiseen.  

– Vatikaanin edustajan mukaan paavi ja Fidel käsittelivät muun muassa ympäristökysymyksiä. Paavin ja presidentin neuvottelujen sisältöä ei kuitenkaan julkistettu.  

– Paavi oli viime vuonna yksi välittäjistä salaisissa neuvotteluissa, jotka tähtäävät Yhdysvaltain ja Kuuban suhteiden normalisoimiseen.

– Paavi on kehottanut Kuubaa ja Yhdysvaltoja jatkamaan suhteidensa parantelua.  

– Paavin mukaan maiden suhteiden lämpeneminen on prosessi, joka on antanut maailmalle toivoa.  

Franciscus saapui Yhdysvaltoihin myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa Kuubasta, missä hän muun muassa puhui maiden suhteiden liennytyksen jatkamisen puolesta.

Saman aiheen paavi toi esille myös Yhdysvalloissa pian laskeutumisensa jälkeen. Samalla paavi myös kehotti Yhdysvaltoja käyttämään valtaansa ja vaurauttaan ihmiskunnan hyväksi.  

Paavia arvosteltu

Yhdysvalloissa konservatiivipoliitikot ovat arvostelleet paavia siitä, että tämä puuttuu lausunnoissaan poliittisiin kysymyksiin.

Paavia tiistaina Joint Base Andrewisin sotilastukikohtaan seuranneet toimittajat kysyivätkin häneltä jo matkalla, mitä mieltä katolisen kirkon johtaja on Yhdysvaltain maaperällä saamastaan kritiikistä.   

Paavi vastasi ajatustensa muun muassa taloudesta olevan linjassa kirkon yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta käsittelevien oppien kanssa.  
– Olen varma, etten ole sanonut mitään kirkon oppien vastaista, mutta voin kyllä lukea uskontunnustusta, jos niin haluatte, paavi vastasi.  

Paavi kiisti olettamukset, joiden mukaan hän on vasemmistolainen, koska puhuu sosiaalisesta epäoikeudenmukaisuudesta.  

Paavi on aikaisemmin puhunut muun muassa köyhien ja maahanmuuttajien puolesta ja ilmaissut huolensa ilmastonmuutoksesta.

Erityisesti Yhdysvalloissa konservatiiveja ovat kuitenkin hermostuttaneet hänen kapitalismia kritisoivat lausuntonsa.

Republikaaninen kongressiedustaja Paul Gosar on jopa uhannut boikotoida paavin puhetta kongressissa protestina paavin "vasemmistolaisille" näkemyksille. Gosar on katolinen.  

Toisaalta konservatiivit ovat kiitelleet paavia aborttia ja samaa sukupuolta olevien avioliittoa vastustavista lausunnoista.  

Yhdysvalloissa useita päiviä  

Vuonna 2013 paaviksi valittu Franciscus viipyy Yhdysvalloissa kaikkiaan kuusi päivää.  

Paavia vastaanottamassa Joint Base Andrewisin sotilastukikohdassa oli presidenttipari Barack ja Michelle Obama tyttärineen sekä varapresidentti Joe Biden.

Obama saapuu vain harvoin itse lentokentälle vastaanottamaan vieraitaan.

Keskiviikkona paavi jatkoi Valkoisen talon vierailunsa jälkeen matkaansa Washingtonin kaduille paavimobiilillaan. 

Torstaina hänen on määrä puhua Yhdysvaltain kongressissa ja YK:n yleiskokouksessa perjantaina. Paavi pitää myös messun Philadelphiassa sunnuntaina.  

Alkuviikosta tehdyn kyselyn perusteella 51 prosenttia yhdysvaltalaisista suhtautuu Franciscukseen myönteisesti ja yhdeksän prosenttia kielteisesti.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme