Mainos
Mainos

Paavin puhe herätti kritiikkiä Yhdysvalloissa: "Tämä on suuri pettymys"

Paavi Franciscus on Yhdysvaltain vierailullaan sivunnut maan katolista kirkkoa ravistellutta hyväksikäyttöskandaalia.  

Paavi sanoi puheessaan Yhdysvaltain roomalaiskatolisen kirkon piispoille, ettei vastaava saa koskaan toistua.  

Laaja hyväksikäyttöskandaali

Vuonna 2002 Yhdysvalloissa alkoi paljastua katolisten pappien harjoittama lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja tapausten vuosia kestänyt peittely. Hyväksikäytön uhriksi arvioidaan vuosien saatossa joutuneen jopa 100 000 lasta Yhdysvalloissa.  

Paavi Franciscus on aiemmin sanonut aikovansa kitkeä seksuaalisen hyväksikäytön katolisesta kirkosta.  

Uhrien oikeuksia Yhdysvalloissa ajavan järjestön johtaja sanoi paavin kommenttien jälkeen olevansa pettynyt siihen, että paavi käytti puheessaan kiertoilmauksia.

– Tämä on suuri pettymys. Piispat ovat olleet pelkureita, eivät rohkeita, ja ovat sitä yhä, uhrien oikeuksia ajava, itsekin lapsena seurakunnassa hyväksikäytetyksi tullut David Clohessy sanoi.  

– Kaikki ne toimet, joihin piispat ovat ryhtyneet, on aloitettu vain uhrien ja heidän perheidensä painostuksesta, Clohessy sanoi.  

Obamalle kiitosta ilmastotyöstä  

Paavi on Yhdysvaltain vierailullaan ottanut kantaa myös muihin arkoihin asioihin kuten Yhdysvalloissa poliitikkoja jakavaan ilmastonmuutokseen.  

Paavi ylisti Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman panosta ilmastonmuutoksen estämisessä. Franciscus sanoi pitävänsä Obaman pyrkimyksiä ilmansaasteiden vähentämiseksi rohkaisevina.  

– Ilmastonmuutos on ongelma, jota emme voi enää jättää tulevien sukupolvien ratkaistavaksi. Elämme yhteisen kotimme hoitamisessa historian kriittistä vaihetta, Franciscus sanoi.

Paavi ilmoitti pari kuukautta sitten, että ympäristön tila on eräs hänen keskeisistä huolenaiheistaan.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot