Mainos
Mainos

Pahaa ruokaa, kiva näköala, neljä tähteä – näin arvostellaan vankiloita

Yhdysvalloissa vangit ovat alkaneet käyttää hyväkseen kuluttajapalveluja arvottavaa nettisivustoa kertoakseen oloistaan vankiloissa. Asiasta on uutisoinut muun muassa Washington Post.

Vankila-arvosteluja on kirjoitettu yli 20 eri maassa toimivalle Yelp-sivustolle, jolla on miljoonittain käyttäjiä.

Palvelussa kuluttajat voivat arvostella tähtiluokituksin ja sanallisesti kaikkea mahdollisesta ravintoloista aina liikennevaloihin ja yleisiin vessoihin asti.

Nyt palveluun on alkanut ilmestyä kasvavassa määrin myös vankien ja näiden omaisten arvosteluita vankiloiden palveluista. Vangeille palvelu tarjoaa mahdollisuuden raportoida vankiloissa esiintyvistä ongelmista, joista on muuten hankala saada ääntään kuuluviin. Joukosta löytyy kuitenkin myös yllättävän positiivisia vankila-arvostelua, kuten suitsutusta mukavista oloista.

Ei tietoa montako vankilaa on arvosteltu

Ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka monta vankilaa Yelpissä on arvosteltu, koska palvelu ei jaottele vankila-arvosteluita yritystyypeissään. Yelp ei myöskään suostunut kommentoimaan asiaa Washington Postille. Washingtonin alueella arvosteluja löytyi kuitenkin ainakin kuudesta eri vankilasta.

Arvosteluja löytyi myös kuuluisasta San Quentinin vankilasta, joka on saanut osakseen niin kritiikkiä kuin neljän tai viiden tähden arvosteluitakin.

Vankilaa on kiitelty muun muassa hyvästä näköalasta ja ystävällisestä henkilökunnasta. Ruoka ja muut olot ovat sen sijaan saaneet osakseen haukkuja.

– Ruoka on pahaa, paitsi perjantaisin, jolloin on kanaa. --- Kaikki muut siellä olijat ovat enimmäkseen roistoja, joilla ei ole todellisia mahdollisuuksia tai aikomuksiakaan muuttua. Väkivallan määrä vaihtelee suuresta vähäiseen, riippuen siitä missä päin majailet. --- Kaiken kaikkiaan tämä paikka on rakennettu näyttämään sinulle, että asiasi ovat sekaisin ja kenen kanssa sinun kuuluu olla.

Arvosteluja San Quentinista ovat kirjoittaneet myös henkilöt, jotka ovat olleet siellä vain vierailulla.

– Annan tälle paikalle viisi tähteä, mikäli siellä on vapaaehtoisesti. Annan tälle paikalle nolla tähteä, mikäli siellä on vastoin tahtoaan.

Syytöksiä pahoinpitelyistä tai rottaongelmista

Yelp-palvelussa on esitetty myös vakavia syytteitä vankiloita kohtaan, kertoo Washington Post.

Kesäkuussa 2012 eräs arvostelun jättänyt mies kertoi, että viisi vanginvartijaa pahoinpiteli häntä Los Angelesin keskusvankilassa ilman mitään syytä. Miehen mukaan vartijat vielä nauroivat tälle jälkikäteen. Muut arvostelut ovat lisäksi puhuneet rottaongelmista, väkivallasta ja rotujännitteistä.

Viranomaisten mukaan väitteisiin myös reagoidaan. Vankiloiden arvosteleminen tähtiluokituksin silti kummastuttaa.

– Tutkimme jokaisen syytöksen, joka meihin kohdistuu, Los Angelesin sheriffinvirastoa edustava Stephen Whitmore totesi Washington Postille.

– Mutta pidän tätä Yelp-ilmiötä omituisena. Vankila ei ole ravintola. Se ei ole sitä, että menet katsomaan elokuvaa. Vankilatuomiota kärsitään sen vuoksi, että on tehnyt rikoksen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme