Mainos
Mainos

Paikallinen Turkin pommi-iskusta: Molemminpuolinen syyttely alkoi heti

Ankaralaiset ovat sekä järkyttyneitä että hämmentyneitä kaupunkiin kohdistuneesta terrori-iskusta. Ankarassa rauhanmarssille tehdyssä terrori-iskussa on kuollut jo lähes 90 ihmistä.

Kaupungissa asuva Can Aksoy kertoo, että tunnelma on järkyttynyt. Osa ihmisistä on käynyt luovuttamassa verta sairaalassa uhreille.

Syyttely iskun tekijästä käynnistyi heti niin sosiaalisessa mediassa kuin poliittikkojen puheissa.

– Pahinta oli, että molemminpuolinen syyttely alkoi heti, ennen kuin uhreille oli osoitettu kunnioitusta. En tiedä, ketä uskoa, hän kuvailee.

Hallituksen vastustajat tuntuivat uskovan, että iskun olisi masinoinut Turkin hallitus. Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu taas sanoi, että epäilykset Ankaran iskun tekijöistä kohdistuvat Isisiin, kurdiryhmä PKK:hon tai vasemmistoradikaaleihin.

Ankaran rauhanmarssilla osoitettiin mieltä Turkin hallituksen ja kurdien taisteluita vastaan, ja siellä oli mukana kurditaustaisen HDP-puolueen kannattajia.

HDP:n puheenjohtaja Selahattin Demirtas syytti "Turkin mafiavaltiota" iskusta. Hänen mukaansa olisi outoa, ettei maan tiedustelupalvelu olisi saanut etukäteen vihiä näin suuresta iskusta.

Turkkiin on julistettu myös kolmen päivän suruaika. Istanbulissa sadat ihmiset ovat kokoontuneet mielenosoitukseen hallituksen iskuja vastaan. Protesteja on järjestetty myös muualla Turkissa.

Taustalla pitkiä jännitteitä

Isku tapahtui vain muutamia viikkoja ennen Turkin uusia parlamenttivaaleja. Tilanne on ollut jo jännittynyt pitkään, sillä kurdien PKK-järjestön ja hallituksen välillä on ollut viime kuukausina useita taisteluita.

Taistelut alkoivat kesällä, kun pommi tappoi 30 vasemmistonuorta Itä-Turkissa. Tuolloin veriteosta syytettiin jihadistijärjestö Isisin turkkilaista itsemurhapommittajaa.

Isku tehtiin pian kesäkuun parlamenttivaalien jälkeen. Vaaleissa konservatiivinen valtapuolue AKP menetti ensi kertaa selkeän enemmistönsä valtakautensa aikana, eikä Turkissa onnistuttu saamaan aikaan hallituskoalitiota.

Yksi merkittävä syy AKP:n heikentymiseen oli kurditaustaisen HDP-puolueen nousu.

HDP:n johtaja Demirtas on syyttänyt AKP:ta siitä, että uudelleen puhjenneet taistelut kurdien ja Turkin hallituksen välillä ovat vain puolueen yritys mustamaalata kurdeja ja heikentää HDP:n kannatusta.

HDP on ollut PKK:ta maltillisempi ja pyrkinyt lopettamaan kurdien taistelut Turkin hallituksen kanssa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme