Mainos
Mainos

"Paiskimme niin paljon töitä rahojen eteen": Trump toi USA:n siirtotyöläisten elämään pelon rahalähetysten takavarikoinnista

Floridassa rakennushommia paiskivien Gabriel, 22, ja Magdaleno, 30, Botellon arki noudattelee monille meksikolaisille siirtotyöläisille tuttua kaavaa: täyden työpäivän jälkeen kotiin jännittämään, osuuko huomenna kohdalle työmaaratsia.

Veljekset saapuivat Yhdysvaltoihin laillisesti kolmen kuukauden työluvalla. Sen umpeuduttua he ovat asuneet ja työskennelleet laittomasti maassa.

Viranomaisratsia työmaalle tarkoittaisi passitusta takaisin Meksikoon. Botellojen mukaan karttuvat säästöt ovat silti kaiken arvoista. Hyvänä kuuna kumpikin pystyy lähettämään kotiin 2 000 dollaria ja rahaa elämiseen jää vielä tonni.

– Tienaan saman kuin Meksikossa puolessa vuodessa, Magdaleno Botello sanoo.

Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen maassa työluvatta työskentelevien meksikolaisten elämään on tullut uusi epävarmuus. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on maininnut Meksikoon suuntautuvien rahalähetysten takavarikoinnin tai verottamisen yhtenä mahdollisuutena rahoittaa päävaalilupauksiinsa lukeutunut muuri Meksikon rajalle. Trumpin mukaan näin voitaisiin tehdä, mikäli Meksiko ei suostu maksamaan kiistellyn muurin rakentamista.

Tuoreen presidentin kiinnostus Yhdysvalloissa työskentelevien meksikolaisten tienesteihin tuohduttaa Botellojen veljeä Josea, 28, joka työskenteli rajan takana kaksi vuotta ennen paluutaan Meksikoon.

– Työskentelemme enemmän kuin amerikkalaiset ja meille maksetaan vähemmän. Ei yksinkertaisesti ole reilua, että Trump yrittää puuttua rahoihin, joiden ansaitsemiseksi olemme paiskineet niin paljon töitä.

Meksikolaiset lähettävät kotiin kymmeniä miljardeja vuodessa

Yhdysvalloista lähetetty raha on yksi tärkeimmistä tulolähteistä Meksikossa ja maan suurin käteisvarojen lähde. Erityisesti maaseudulla ja muilla vähävaraisilla alueilla siirtotyöläisten lähettämät dollarit muodostavat leijonanosan monen meksikolaisperheen tuloista. Rahalähetyksiin puuttuminen näkyisi miljoonien meksikolaisten tuloissa.

Ulkomaiset rahalähetykset ovat tärkeitä myös Meksikon valtiontaloudelle. Niiden arvo ylittää jopa Meksikon öljyviennistään saamat tulot. Yhdysvalloista saapuvien varojen määrä on kasvanut nopeammin kuin palkat tai inflaatio Meksikossa. Viime vuonna maahan lähetettiin Yhdysvalloista liki 27 miljardia dollaria.

Trumpin väläyttämä mahdollisuus rokottaa rahalähetyksiä on osaltaan viilentänyt maiden suhteita.

Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto vakuutti tammikuussa Trumpin annettua asetuksen muurin rakentamisesta, että Meksiko varmistaa kansalaistensa rahalähetysten vapaan kulun.

USA:n tienesteillä rakennetaan unelmaa rajan taa

Kuten moni Yhdysvaltain meksikolaistyöläinen, Gabriel ja Magdaleno eivät aio jäädä maahan pysyvästi. Tarkoitus on pedata parempi tulevaisuus kotimaassa Meksikossa.

Botellojen veljeksistä Jose ja Federico, 24, ovat jo palanneet parin vuoden Yhdysvaltain-työrupeaman jälkeen kotikyläänsä Piedras Negrasiin mennäkseen naimisiin. Yhdysvalloissa ansaituilla rahoilla miehet ovat nousseet kotiseutunsa varakkaimpien joukkoon. Kodeissa on mukavuudet ja pihalla avolava-auto. Säästöistä riitti myös maan ja karjan hankkimiseen.

Meksikossa tienestit ovat pienemmät. Seitsemän kuukautta kypsytellyn maissisadon myymisestä saatiin noin 4 500 dollaria.

Magdalenokin aikoo silti palata kotiseudulleen pian.

– Ihmiset Yhdysvalloissa eivät nauti elämästään niin kuin me Meksikossa. 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme