Mainos
Mainos

Pakistan kiistää huhut ydinkokeesta

Pakistanin ulkoministeriö kiistää huhut Pakistanin suorittamasta ydinkokeesta. Saksan liittokansleri Helmut Kohl sanoi tänään Birminghamissa, että Pakistan olisi tehnyt ydinkokeen. Kohlin mukaan tieto perustuu luotettaviin lähteisiin.

Myös amerikkalaiset viranomaiset kertoivat pitävänsä tietoa epäluotettavana.
- Olemme tarkistaneet asian emmekä usko, että he ovat tehneet koetta - emme usko myöskään, että he ovat tehneet päätöstä kokeen tekemisestä, kertoi korkea-arvoinen amerikkalainen viranomainen Birminghamissa.

Amerikkalaislähteiden mukaan tieto Pakistanin ydinkokeesta oli huhu, joka oli lähtenyt liikkeelle virheellisestä uutisesta. Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto sanoi myös kuulleensa "vahvistamattomia tietoja", joiden mukaan Pakistan on räjäyttänyt ydinlatauksen.
-Jos se on totta, emme anna heille ikinä anteeksi, Hashimoto sanoi.

Kohl ja Hashimoto osallistuivat Birminghamissa kahdeksan teollisuusmaan, G8-ryhmän huippukokoukseen. Pakistanin ulkoministeri Gohar Ayub Khan kertoi sunnuntaina Islamabadissa, että maan hallitus oli tehnyt päätöksen ydinkokeesta. Kokeen ajankohtaa ei kuitenkaan ole vielä päätetty, Khan kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Kyseessä voi olla maanjäristys

Pakistanin ydinkokeeksi arvellut merkit voivat viitata maanjäristykseen. Maan värähtely on mitattu myös Helsingin yliopiston seismologisella laitoksella.

Laitokselta kerrotaan, että Pakistanissa maanjäristykset ovat yleisiä ja maankuori on värähdellyt samalla tavalla kymmenen kertaa tässä kuussa. Viimeksi värähtelyä mitattiin tänä aamuna.

Seismologian laitokselta ei pystytä vahvistamaan jos ei kiistämäänkään, että Pakistan olisi tehnyt ydinkokeen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme